14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit, “Diyabetten etkilenen insan sayısındaki artış, sağlık sistemlerine ek yük getirmektedir. Sağlık çalışanları durumu nasıl erken tespit edip teşhis edeceklerini bilmeli ve mümkün olan en iyi bakımı sağlamalıdır. Diyabetle yaşayan kişilerin durumlarını anlamak, sağlıklı kalmak ve komplikasyonlardan kaçınmak için gerekli olan günlük öz bakımlarını yapabilmeleri için sürekli eğitime erişmeleri gerekir” dedi.

2021-23 Dünya Diyabet Günü’nün temasının “Diyabet Bakımına Erişim” olarak belirlendiği bildiren Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit, dünya çapında milyonlarca diyabetli insanın diyabet bakımına erişemediğini, Diyabetli kişilerin, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için eğitim almaları gerektiğini ifade etti.
Tüm diyabetli bireylere ihtiyaçları olan ilaç, teknoloji, destek ve bakım hizmetlerinin erişilebilir olması gerektiğini kaydeden Cerit, dünya genelinde hükümetlerin diyabet bakımı ve önleme için gerekli yatırımları artırmaları gerektiğini ifade etti.
Cerit, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,
“Diyabetten etkilenen insan sayısındaki artış, sağlık sistemlerine ek yük getirmektedir. Sağlık çalışanları durumu nasıl erken tespit edip teşhis edeceklerini bilmeli ve mümkün olan en iyi bakımı sağlamalıdır. Diyabetle yaşayan kişilerin durumlarını anlamak, sağlıklı kalmak ve komplikasyonlardan kaçınmak için gerekli olan günlük öz bakımlarını yapabilmeleri için sürekli eğitime erişmeleri gerekir.
2021-23 Dünya Diyabet Günü kampanyasının ikinci yılının teması yarını korumak için eğitimdir. Etkinlikler sağlık profesyonelleri ve diyabetle yaşayan insanlar için kaliteli diyabet eğitimi ihtiyacına daha iyi erişimi vurgulamaya odaklanacaktır. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan “Türkiye Diyabet Programı” uygulanmaktadır.
“Türkiye Diyabet Programı'nda diyabet hastalığı ile ilgili genel bilgiler özetlenmiş, diyabetin Dünya’da ve Türkiye’de mevcut durumu ortaya konmuş ve diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken 5 amaç belirlenmiştir. Bu amaçlar;
Etkin diyabet yönetimi için politika geliştirmek ve uygulamak,
Diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak,
Diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak,
Çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek,
Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek ve diyabet ve diyabet programını etkin izlemek ve değerlendirmektir.
Yukarıda yer alan amaçlar doğrultusunda ülkemizde diyabet bakımına erişimin artırılması için birinci basamakta kronik hastalık yönetim platformu kapsamında aile hekimleri tarafından hedef nüfuslarında yapılacak diyabet tarama ve izlemleri ile etkin diyabet bakımına erişim artırılması hedeflenmektedir.
Ayrıca Diyabetin önlenmesinde önemli yer tutan sağlıklı kilonun korunması için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması için Yetişkinlerde ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023 tüm paydaşlarla birlikte uygulanmaktadır” dedi. (H.Murat Taner)