17 Mayıs 2022 Hipertansiyon Günü

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Cerit bu yıl temanın “Tansiyonunu Kontrol Altına Al, Daha Uzun Yaşa” olarak belirlendiğini bildirdi.

Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, her yıl bir tema belirlenerek farkındalık faaliyetleri düzenlenen Hipertansiyon Günü’nde bu yılın temasının “Tansiyonunu Kontrol Altına Al, Daha Uzun Yaşa” olarak belirlendiğini aktardı.
Hipertansiyonu; “Kan dolaşımı için damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olması” olarak tanımlayan Cerit, en sık belirtilerini; Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları şeklinde gösterdiğini kaydetti.
Hipertansiyonun birden fazla nedeni olabileceğini, bu nedenlerin kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılık olabileceğini bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebileceği anlattı.
Hipertansiyonun her yaşta görülebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Cerit, hipertansiyonun gelişiminin; Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi ile önlenebileceğini belirtti. Bunların yeterli olmadığı durumlarda ise hekim kontrolünde ilaç kullanımının gerektiğini aktardı.
Cirit hipertansif bireylerin; Tütün ve alkol kullanımından vazgeçmesi, sağlıklı beslenmesi, fazla kilolu/obez ise kilo vermesi, fizik aktivitelerini düzenli yapması, tuz kullanımını azaltması, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermesi, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanması, kan basıncını düzenli izlemesi gerektiğini sözlerine ekledi. (H.Murat Taner)