21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü

21 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edildi.

Dünya genelinde farkındalık etkinlikleri düzenlenen Dünya Down Sendromu Günü ile ilgili

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü paylaşım yaptı ve şu bilgileri verdi.

Sıradan bir insanda 46 kromozom bulunurken, bir kromozom anomolisi olan Down Sendromlu kişilerde 47 kromozom bulunduğu belirtildi.

Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme ile 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom olmasıyla meydana geldiği ve bu sendromun oluşmasında ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı olmadığı paylaşıldı. Tek sebebi hamilelik yaşı ve yaşın ilerlemesiyle riskin artması olarak belirtilen, anne adaylarının tarama testleri ve USG incelemeleri hakkında bilgilendirilme ve yönlendirilme yapıldığı belirtildi. Ortalama 800 doğumda bir görüldüğü ve dünyada 6 milyon kadar Down Sendromlu birey olduğu biliniyor.

3 tip Down Sendromu bulunur; Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik olarak bilinir ve tanısı doğumdan sonra konur. Görülen fiziksel özellikler ise; çekik ve küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi ve ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır.

Down Sendromlu bireylerin bazı rahatsızlıklara daha yatkın olmalarından dolayı sağlık kontrollerinin aksatılmadan yapılması gerektiğini paylaşan İl Sağlık, Down Sendromlu bebeklerin ise fiziksel ve zeka gelişimlerinin yaşıtlarına göre geri olması sebebiyle verilecek uygun eğitim ile topluma uyum sağlayabileceklerini belirtti.