Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kırklareli Şubesi, Sabahattin Ali'yi Unutmadı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kırklareli Şubesi, Sabahattin Ali'nin katledilişinin 76. yıl dönümünde düzenlediği anma etkinliği ile önemli bir anıyı yaşatırken, dostlarını ve halkı bir araya getirdi. Program, 2 Nisan 1948'de yaşanan acı olayın yıldönümünde Sabahattin Ali Büstü önünde gerçekleştirildi. Programın sunumunu ÇYDD Kırklareli Şubesi'nden Fatih Umutlu gerçekleştirdi.

Umutlu, tarafından yapılan sunuma, "Değerli Sabahattin Ali Dostları ve Kıymetli Yerel Basınımız, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün, 2 Nisan 1948'de gerçekleşen acı bir olayı anmak için buradayız. Sabahattin Ali, henüz 41 yaşında, Türk edebiyatının ve dünya edebiyatının seçkin yazarlarından biri olarak hayatını kaybetti. Ancak onun değerleri ve eserleriyle yaşamaya devam ediyoruz" ifadeleriyle başlandı.

Programda, Sabahattin Ali'nin yaşamı, eserleri ve mücadelesi üzerine yapılan konuşmaların yanı sıra, katılımcılar tarafından da duygusal anlar yaşandı. Sabahattin Ali'nin, Türkiye'nin aydınlanma sürecine ve demokrasi mücadelesine yaptığı katkılar vurgulandı.

ÇYDD Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç imzalı konuşmada şu ifadelere yer verildi: "2 Nisan 1948. Dışarda yine mevsim bahar. Baharlar biz insanlara coşkuyuda, acıyıda yaşatıyor ne yazık ki. Ve tam da o zamanda bir yazar, bir şair, bir eş ,bir baba bir mücadele insanı henüz 41 yaşında katlediliyor.

Istırancaların bağrında. Bugün yine yeni bir 2 Nisan.Yine eriştik çok sevdiği bahara. Tam 76 yıl önce bugün, Sabahattin Ali bizim topraklarımızda katledildi. Bu durum lstrancaların bağrında yetişen tüm insanları etkilemiştir. Ve bu toprakların yetiştirdiği insanlar ,"ölüm bizden uzak dur" diyerek yaşatma tarafını seçmiştir. 90lı yılların başında aydın, devrimci, emek ve demokrasi mücadelesi veren Sabahattin Ali dostlarının başlattığı, 1994 yılında da ÇVDD Kırklareli şubesinin kuruluşuyla devam ettirilen etkinlikler ile Kırklareli şehrimiz Sabahattin Ali'yi yaşatan kent olarak anılmaktadır.

Onun, 41 yıllık yaşamında başı öne hiç eğilmemiştir. Meskeni ise sadece dağlar değildir. Tüm okurlarının kalbidir. Başı öne eğilmeyen direnişçi bir aydın, özgün ve yaratıcı, aynı zamanda eleştiren bir yazar olarak Sabahattin Ali bugün sadece Türk edebiyatının değil aynı zamanda dünya edebiyatının seçkin ve saygın yazarları arasındadır. Karakteri, inançları, değerleri, vicdani duyarlılığı, insanlara karşı tutumu ve haksızlıklara karşı tavrı ile Tüm Yasaklamalara, sürgünlere, sansürlere, iftiralara, Karalamalara ve kumpaslara rağmen İnsanın insan olması yolunda büyük bir ışıktır Sabahattin Ali ... Efil efil rüzgardır ... Bu öyle bir rüzgar ki Istrancalardan dalga dalga her yere yayılan. Meskenim dediği dağlardan ovalara. Balkanlardan Anadoluya ve dünyaya...  33 yıl önce yakılmış bu çoban ateşi Sabahattin Ali'yi yaşatmak adına Haziran ayında 34.sü ile karşınızda olacağız. Yine hep birlikte, yan yana, omuz omuza… ÇYDD Kırklareli Şubesi öncülüğünde, bugüne kadar Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın destek ve katkılarıyla, emek ve demokrasiden yana örgütler ile birlikte ördüğümüz, Kırklarelililerin ve Sabahattin Ali dostlarının katılımıyla yaşatılmaktadır. Öldürdüm sananlar, bir çağlayan yaratmışlardı oysa.İşte dostlar Sabahattin Ali burada ya katili?

Sabahattin Ali yazıyor: "Biz ne istiyoruz? istiyoruz ki, ... bir karar alınırken, İzmir' deki ortak tüccar, İstanbul'daki ahbap milyoner değil, bu kararların altında beli bükülen, ... inleyen yığınlar göz önünde tutulsun. İstiyoruz ki, bu topraklar üzerindeki insanlar, kafalarında taşıdıkları fikirlerden dolayı değil, ... bu halkın yararına yahut zararına yaptıkları işlerden dolayı hesap versinler .... Demişiz ki, istiklal her şeyden üstündür; ... sömürücü devletlerin elinde oyuncak olmayalım ... Yabancı sermayeye imtiyaz vermeyelim; memleketin işlerine yabancılar burunlarını sokmasınlar diyen Sabahattin Ali.. Evinde elektrik olmadığı için sokak lambasının altında kitap okuyan çocuk kimdir? derlerse "O" deyin.

Türkiye' de öğretmenlikten atılıp, dergisi kapatılıp, borç harç içinde yaşamış ve kamyonla nakliye işi yapmış bir devrimci var mıdır? derlerse O deyin. Türk edebiyatı dünyasına, dünya edebiyatını ilk getiren kimdir? derlerse

“0” deyin. “Benim meskenim dağlardır" dedikten sonra, dağlarda sinsice .öldürülen kimdir? derlerse “0” deyin.

Öldürüldüğü sırada dahi kitap okuyan ve öldürüldükten sonra kitapları 15 yıl boyunca yasaklanan tek şair ve yazar kimdir? derlerse “0” deyin. Türkiye'de, cumhuriyet tarihinin ilk meçhul cinayetlerinden, faili belli ama mezarı olmayan ilk gazeteci kimdir? derlerse "O" deyin. "O" SABAHATTİN ALİ deyin ...

Değerli Sabahattin Ali dostları, 76 yıl önce katledilmiş Sabahattin Ali için buradayız. Anma etkinliğimize katılarak yanımızda olan.emek "e demokrasi mücadelesi vermiş.vermekte olan tüm dostlarımıza, üyelerimize, gönüllülerimize, bu kentin insanlarına, basınımıza, Sabahattin Ali'yi sahiplenen herkese şahsım ve ÇVDD Kırklareli şubesi yönetim kurulu adına teşekkür ederim. Sabahattin Ali'Yi yaşatmak adına dünden bugüne mücadele etmiş emek vermiş, aydınlarımıza, yol arkadaşlarımıza minnettarız.Selam olsun hepsine. Selam Olsun Başı öne eğilmeyen ,Yıldızlarda ki Sabahattin Ali'ye ... Sabahattin Ali dostları hiç unutmasınlar, " Benim meskenim Dağlar." diyen Sabahattin Ali Istrancaların eteklerinde, sahip olduğu devrimci geçmişine yaraşır bir şekilde anılıyor.anılmaya devam edecektir ... Bir Sabahattin Ali yaşamıştı değil mi bu ülkede."Milli vazife"diyen biri tetiği çekene kadar. Aldırma gönül aldırma. Yeteki başın öne eğilmesin ... Saygı ve özlemle ..."

Katılımcılar, duygusal anların yaşandığı bu etkinlikle Sabahattin Ali'nin değerlerini bir kez daha hatırladılar. Programa katılan tüm Sabahattin Ali dostlarına katılımdan dolayı teşekkürlerini ifade ederek sunum noktalandı.