Çevreciler altın madeni açılması planlanan Geçitağzı Köyü'ndeydi

Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) Üyeleri ile Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı özel bir firma tarafından Kırklareli Merkez’e bağlı Geçitağzı Köyü ile Kırklareli’nin Kofçaz İlçesine bağlı Kula Köyü mevkiinde yapılması planlanan altın ve altın-gümüş madeni projeleri ile ilgili çeşitli ziyaretlerde bulundular. Bu kapsamda Dernek Üyeleri ile Kent Konseyi Üyeleri önceki gün Geçitağzı Köyü’ndeydi.

Kırklareli’nin Kofçaz İlçesine bağlı Kula Köyünde yapımı planlanan altın-gümüş madeni ile ilgili toplantının hemen ardından DOKU Derneği Üyeleri ve Kent Konseyi Üyeleri, Geçitağzı Köyünde de aynı firmanın yapmayı planladığı altın madeni projesi konusunda köylüler ile bir araya geldiler.
DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem, Kent Konseyi Başkanı Dr. Yasemin Ertaş, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Erol Özkan, Kırklareli Barosu Avukatlarından Av. Dilara Çar ve Av. Emre Can Güven, Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu Başkanı Caner Özdemir’in yanı sıra Doku Derneği ve Kırklareli Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyelerinin katılım sağladığı görüşmede projenin detayları ele alındı.
Geçitağzı Köy Kahvesinde görseller ve videolu anlatımlar eşliğinde değerlendirilen altın madeni ocağı projesinin gerçekleşmesi sonucunda olası doğa tahribatı, sağlık problemleri ve olumsuz etkilenmesi beklenen gündelik yaşam konuları görüşüldü.
Toplantıda görüşlerini aktaran Kırklareli Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Kırklareli Barosu Avukatlarından Av. Dilara Gürel, “İlgili Bakanlığın sayfasında yakın zamanda yayınlanan Kula ve Geçitağzı Köyü Patlatmalı Altın Madeni Ocağı Projelerinin tanıtım dosyalarını titizlikle inceledik. Arkadaşlarımız saha çalışmalarını gerçekleştirdiler ve gerekli doneleri tarafımıza ilettiler. Bilim insanlarımızın oluşturduğu raporlar doğrultusunda meslektaşlarım ile yaptığımız çalışmalarla itiraz dilekçelerimizi Doku Derneği ve Kent Konseyi üzerinden diğer STK’lara ilettik. Süreçle alakalı kesinleşmiş bir karar yok ama yine de konunun vahametinin farkında olarak topyekün harekete geçtik. Bu süreçte en önemli konu yöre halkının ve muhtarlarımızın sürece dahil olup bizlere destek olmasıdır. Kula ve Geçitağzı’nda yaşayanlar da sürece dahil olarak bizlerden desteklerini esirgemiyorlar.
Anayasamızın 56. maddesi şöyle der; ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.’ Anayasamızın bizlere vermiş olduğu haklar doğrultusunda, bilim insanlarımızın oluşturduğu raporları göz önünde bulundurarak toprağımızı, suyumuzu ve havamızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Sohbet havasında geçen toplantının ardından Doku Derneği ve Kent Konseyi birimleri yöre halkının her zaman ve her koşulda yanlarında olacağını belirterek Geçitağzı Köyünden ayrıldılar. (H.M.Taner)