CHP İl Başkanı Güncer'den muhtarlara seçim vaadi

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, iktidarlarında
muhtarlar için “Muhtarlık Kanunu”nun çıkarılmasının yanı sıra Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulmasını, belediye meclislerindeki ihtisas komisyonlarına üye olabilmelerini ve sosyal yardımların dağıtılmasında aktif rol almalarını sağlayacaklarını söyledi.

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, “19 Ekim Muhtarlar Günü” dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında; “Muhtarların halka hizmet götürürken sarf ettiği emeği kimse göz ardı edemez. Özellikle de pandemi döneminde muhtarlarımız özverili bir çalışma içinde oldu” dedi.
İl Başkanı Güncer, CHP iktidarında muhtarlar için yapacaklarını Kırklareli kamuoyu ile paylaştı.
“Muhtarlık Kanunu Çıkaracağız”
Muhtarlar köyden kente her yerde halkımıza hizmet götürmek için çalışıyor. Bazen bir köyde bazen de kentimizin herhangi bir mahallesinde halkımıza hizmet götürme çabasında oluyor. Özveriyle çalışan muhtarlarımızın sorunlarını Cumhuriyet Halk Partisi olarak biliyoruz ve bu sorunlara karşı çözüm önerilerimizi paylaşıyoruz. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiğimizde muhtarlarımız için yapacaklarımızı her fırsatta dile getiriyor. CHP iktidarında muhtarlarla ilgili kanun, tüzük ve yönetmeliklerde dağınık halde bulunan düzenlemeleri bir araya getireceğiz ve “Muhtarlık Kanunu” çıkaracağız. Muhtarlık seçimlerinde resimli, birleşik oy pusulaları kullanılmasını sağlayacağız.
“Türkiye Muhtarlar Birliği’nin Kurulmasını Sağlayacağız”
CHP iktidarında her muhtara bir yardımcı ve Muhtarlık Bütçesi vereceğiz. Mahalle sınırları içerisinde toplanan emlak vergilerinden en az yüzde 1’lik payın muhtarlıklara ayrılmasını sağlayacağız. Belli bir nüfusu aşan mahallelerde muhtarlara büro personeli görevlendirme olanağı sağlayacağız. Bu personelin ödemeleri ilgili belediye tarafından karşılanacak. Muhtarın sesini duyuracak Türkiye Muhtarlar Birliği’nin kurulması sağlayacağız. Muhtarların tüm sorunlarını kurumsal olarak konuşacağı bir zemin hazırlayacağız ve muhtarlarımızın merkezi yönetimden olan taleplerini böylelikle daha kolay iletmesini sağlayacağız.
“Muhtarlar Belediyelerin İhtisas Komisyonlarına Katılabilecek”
Belediyeler bünyesinde Muhtarlar Danışma Kurulu oluşturacağız. Belediyelerin muhtarlarla işbirliği içinde çalışmasını sağlayacağız. Muhtarlar karar alma mekanizmalarına katılacak ve böylelikle yerel yönetimlerin mahalleleri etkileyecek her türlü düzenlemesinde muhtarlıklardan görüş alınacak. Muhtarlar seçecekleri temsilciler aracılığıyla Belediye Meclislerinde tarafsız üye olarak yer alacak, mahalleleri ilgilendiren konularda görüş bildirebilecek. Aynı zamanda mahalleyi ilgilendiren imar ve benzeri konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına muhtarlar katılabilecekler. Alınacak kararlarda muhtarların şerhinin bulunması halinde, bu şerh mutlaka karara yazılacak.
“Muhtarlar sosyal yardımların dağıtılmasında etkin olacak”
Muhtara ödenen para ödenek değil maaş olacak. Önemli bir nokta da izin ve tatil dönemlerinde muhtarların parası kesilmeyecek! Muhtarlarımız sosyal yardımların dağıtılmasında etkin olacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi yardım sağlayan kurumlarda muhtarlarımızın yetkili biçimde görev almasını sağlayacağız.
Muhtar Evleri inşa edilecek. Muhtarlıkların ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, gerekli donanım ve kullanım giderlerinin kanuni görev olarak ilgili belediyelerce üstlenileceği Muhtar Evleri inşa edilecek. (H.M.Taner)