Çiftçinin Zararını Bakanlık Karşılasın

Trakya bölgesindeki ayçiçek tarlaları tırtıl istilası ile mücadele ediyor. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Kırklareli’nde ayçiçek üreticileriyle buluştu. 

Günün ilk ziyaretini CHP Kırklareli İl Başkanlığına gerçekleştiren CHP Parti Meclisi Üyesi, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İl Başkanı Alaaddin Güncer ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer burada yaptığı açıklamada; “Bölgemizin tarım alanlarında yaşanan çayır tırtılı istilası üreticimizi zor durumda bıraktı. Bizzat ben kendim de alanda incelemede bulundum. Durum iç açıcı değil. Hatırlayalım, covid vardı köse hastalığı geldi, köse gitti çayır tırtılı geldi. Seneye hangi hastalıkla karşılaşacağız, hiç belli değil. Konuyla ilgili yetkililer nasıl bir çalışma yapıyor, hangi önlemleri alıyor, bilmiyoruz. Trakya, ayçiçeğinde yüzde 50 ile yüzde 60 arasında rekolteyi karşılayacak topraklara sahip. Eğer ki çayır tırtılı sorununa çözüm bulunmazsa önümüzdeki yıl ayçiçek yağının fiyatının nerelere varacağı hiç belli değil” dedi.
CHP Heyeti Tarlalarda İncelemede Bulundu
CHP Kırklareli İl Başkanlığı ziyareti sonrasında, CHP heyeti ayçiçek tarlalarındaki çayır tırtılının neden olduğu tahribatı ve zararı yerinde incelemek üreticiyle buluştu.
CHP Bursa Milletvekili, Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, Kırklareli’nin Babaeski ilçesi Sofu Halil Köyü’nde ayçiçek üreticilerini ziyaret etti. Kamuoyunda ‘tırtıl istilası’ olarak bilinen meseleyi yerinden inceleyen Sarıbal, çiftçileri uyarmayan Bakanlığın en büyük sorumlu olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi istifaya davet etti.
“Bunun Bedelini Kim
Ödeyecek?”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orhan Sarıbal, Bakanlığın yerine getirmediği sorumluluğun bedelini çiftçiye ödettirmek istediğini belirterek, “Tırtıl tarafından yenmiş bir Ayçiçek tarlasındayız. Zarar yüzde yüze yakın. Bunun sorumlusu kim, bedelini kim ödeyecek? Çayır tırtılının bu kadar zarar vermesinin, bu zararın görülmemesinin en önemli sorumlusu Tarım Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’nın il ve ilçe yönetimleridir. Bunun için erken uyarı sistemini çalıştırması, çiftçileri uyarması gerekiyordu” şeklinde konuştu.
“Tarım Bakanı ve Yardımcısı Derhal İstifa Etmelidir”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi istifaya davet eden Sarıbal, “Bir de Bakan Yardımcısı gelip, anlamadan, dinlemeden, önce çiftçiyi kaderine terk ettiler, sonra da 3 günde hallettik, yüzde 5-6 zarar var dedi. O Bakanı ve Bakan Yardımcısını bu tarladan istifaya davet ediyorum. Biraz vicdanları varsa, biraz bu ülkenin toprağından, suyundan yemiş içmişlerse, bu topraklara karşı sorumlulukları varsa derhal istifa etmeleri gerekir.” dedi.
Yapılması gerekenleri açıklayan Sarıbal, “Önce Bakanlık, il ve ilçe müdürlüklerini devreye sokup, gelip çiftçilerin tarlasında tespit yapmaları, bu tespitleri raporlamaları gerekiyor. Çiftçilerden talepleri toplanmalı, hasat zamanı tekrar gelip zararın miktarını tespit etmeleri ve o zararların da Bakanlığa, Bakanlık da Cumhurbaşkanlığı’na bildirerek, bu zararı telafi etmelerini istiyoruz. Çünkü bu zararın sorumlusu tohumu eken, toprağı işleyen, mazot harcayan, her türlü bakımı yapan çiftçi değildir. Bunun tek sorumlusu Bakanlık’tır. Bakanlık yerine getirmediği görev ve sorumluluğu, yarattığı zararları çiftçiye ödetemez. Buradan Bakanlığı acilen göreve davet ediyoruz. Gelsinler bu tarlalarda zararların tespitini yapsınlar, raporlarını hazırlasınlar, çiftçiyi sahipsiz bırakmasınlar. Bedelini çiftçi değil, Bakanlık ödesin” ifadelerini kullandı. (H.Murat Taner)