Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Günü kurtarmak yerine, enflasyonu düşürerek kalıcı refah artışını sağlayacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik ve sosyal politikalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, özellikle emekliler başta olmak üzere enflasyonun ücretli kesime etkilerinin farkında olduklarını belirtti ve çözüm olarak palyatif tedbirler yerine, enflasyonu düşürmeyi ve kalıcı refah artışını hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik performansını değerlendirerek, Orta Vadeli Programın olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını ifade etti. 2023 yılını %4,5 büyüme oranıyla kapatan Türkiye'nin kişi başına düşen gelirde önemli bir artış sağladığına ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, ayrıca yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye önemli katkı sağladığını, Mart ayı ihracatının ise 22 milyar 578 milyon dolarla rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. İthalatta ise düşüş trendinin devam ettiğini belirterek, ihracatın ithalatı karşılama oranının %75’e ulaştığını ifade etti.

Erdoğan, enflasyonla mücadelenin devam edeceğini ve yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, enerji kaynaklarındaki gelişmelere de değinerek, Gabar petrolü ve Karadeniz doğal gazı keşifleriyle enerji sektöründe özgüven kazandıklarını ve yeni kuyularda yapılacak keşiflerle üretim rakamlarının artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Son olarak, yeni dönemde ekonomi ekibinin Orta Vadeli Programı güçlendirmek için çalışmalar yaptığını ve üç temel önceliklerinin kamuda tasarrufları artırmak, yatırımları öncelik haline getirmek ve yapısal reformlara hız kazandırmak olduğunu ifade etti. Türkiye'nin geleceği; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla şekilleneceğini ve büyüme potansiyelini güçlendirmenin yolu olarak verimliliği ve rekabeti artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.