Dedeoğlu; "Uyarmıştık, dinlemediler"

Lüleburgazlı aktivist Hakan Dedeoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda ağır hasar gören ve kullanılamaz hale gelen Hatay Havalimanı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dedeoğlu; “Haklı çıkmaktan bıktık! Yıl 2003. Hatay Havaalanı inşaatına izin veren ÇED raporu iptal edildi. Sonuca TEMA Vakfı olarak, sevinmiştik. O gün bugün yaşananlar ortada. TEMA Vakfı olarak dava kazanmamıza rağmen dinlemediler” dedi.
O dönemde TEMA Vakfı Lüleburgaz Temsilciliği görevini yürüten Dedeoğlu şu açıklamalarda bulunmuştu;
“Büyük bir tarihsel hata ile kurutulan ve ülkemizin en önemli sulak alanlarından ve doğal ve Yaban hayat destekleyicisi olan Amik Gölünün, göl aynasına bu kez de hava alanı yapılmasına karar verilmiş ve okuyanları dehşete düşürecek derecede bilimsellikten ve uzmanlıktan uzak bir ÇED raporu ile bu karar desteklenmeye çalışılmıştır.
Kurutularak tarım alanına çevrilmeye çalışılan Amik Gölü. kendisini besleyen akarsular ile hemen hemen her yıl eski göl halini zaten almakta.doğa kendi dengesini sağlamaktadır.Hazırlanan ÇED raporunda yapılacak binaların su basman yükseklikleri normalin iki katı bir değerde ve iki metre yükseklikte planlanmıştır. Yani raporu hazırlayanlar da bu alanın sular altında kalacağını bilmekte ve bina değil iskele yapma bilinci ile hareket etmektedirler.
Yine Amik Göl aynasına yapılacak hava alanı ile. Anadolu-Afrika kuş yolunun geçtiği Belen Boğazı birbirine çok yakın olup, Hava Kuvvetleri Komutanlığı raporuna göre yılın 365 gününün 140 gününde çok yüksek, 60 gününde ise yüksek derecede uçak-kuş çarpışma riski mevcuttur. İnsan yaşamı, bir takım kişilerin çıkarı uğruna yok sayılmaktadır.
Kısaca açıklanan ve daha pek çok hukuka aykırılıkla da sakat olan bu idari işlemin iptali İçin TEMA Vakfı tarafından açılan davada önce Adana 1.idare Mahkemesince yürütmenin durdurulması, bilahare de İPTAL kararı verilmiş ve böylece. İnsan yaşamı ve yaban hayatı tema vakfının savaşımı sonucunda hukukun sayesinde kurtulmuştur.”
Bu açıklamalardan 20 yıl sonra Hatay havalimanı yaşanan deprem sonucunda büyük hasar aldı. (F.Kurtbayram)