Demirköylü Üreticiler Süper Meyve Aronya ile Buluştu

 'Demirköy'ün Süper Meyvesi Aronya Yetiştirme Projesi' kapsamında Demirköy’den 10 üreticiye toplamda 3.850 adet aronya fidanı dağıtıldı. Proje kapsamında yatırım potansiyeli yüksek Aronya bitkisinin bölgede değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Demirköy ilçesi bölgesinde potansiyeli yüksek olan Aronya meyvesinin bölge tarımında değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan “Demirköy’ün Süper Meyvesi Aronya Yetiştirme Projesi” kapsamında bölge üreticilerine Aronya fidanları teslim edildi. Konuyla ilgili Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Doğal ürünlere olan talebin artması ile Dünyada ve Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkiler ön plana çıkmıştır. Meyveler içerisinde özellikle üzümsü meyvelerin doğal antioksidanlar bakımından zengin olduğu ve yüksek antioksidan kapasitesi ile antosiyanin miktarına sahip oldukları bilinmektedir. Üzümsü meyvelerden biri olan Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde "süper meyve" olarak adlandırılmaktadır. Aronya tarımının en önemli özelliği, bahçe tesisinden itibaren çok kısa sürede ürün alınabilmesi ve yatırım masraflarını geri ödemesidir. Bununla birlikte meyveleri farklı alanlarda kullanılabilmektedir. İlçemiz özelinde yatırım potansiyeli bulunan Aronya bitkisinin çoğaltılarak değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan 'Demirköy'ün Süper Meyvesi Aronya Yetiştirme Projesi' ile yöre halkının yararlanmasını sağlamak, bölgemiz ve ülkemiz için tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, katma değerli ürün üretimi konusunda yatırım yapacak kişilere yol gösterici olmak öncelikli gerekçedir. Bu gerekçeyle Demirköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kırklareli İl Özel İdaresi kaynaklı yürüttüğü projede ilçemizden 10 (on) üreticiye toplamda 3.850 adet aronya fidanı dağıtılmıştır.
Fidanların toprak ile buluşması sağlanarak aronya meyve bahçeleri ile bölgenin tıbbi ve aromatik üretim potansiyelinin artması hedeflenmektedir. Ürünün işlenebilir, çok yönlü pazarlanabilir olması ve bugünkü pazar fiyatının yüksek olması (yaş-kuru aronia meyvesi) üreticilerimizin gelir düzeylerini artıracaktır.İlçemizde 200 dekar üzümsü meyveler içerinde 53 (elli üç) dekar alanda aronya ekilişi mevcut olup, Hamdibey köyü'nde 'Organik Tarım Sertifikası' ile organik üretim yapan üreticimiz Bahtiyar GÜLDAL yeni üreticilerimize aronya ekilişi ve fidanların bakımı hakkında tecrübelerini paylaşmıştır. Müdürlüğümüzde görevli ziraat mühendislerimiz projenin her safhasında üreticilerimiz ile birlikte sahada çalışmalarına devam edecektir.(T. Öznur Tamtürk)