DİSK; "Asgari ücret net 13 bin 200 TL olmalı"

Asgari ücret tespit komisyonu toplantılarına başlarken asgari ücretin miktarına ilişkin talepler gelmeye devam ediyor. DİSK’in Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, bir açıklama yaparak DİSK’in asgari ücretteki talebini duyurdu.
“Asgari ücretle çalışanların oranının olağanüstü arttığı ülkemizde asıl meselemiz, ülkemizi bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarmak ve ücret düzeylerimizi toplu pazarlıkla, toplu sözleşmelerle belirlemektir” diyen Şen, temel meselenin Türkiye'de sendikalaşma ve toplu pazarlık kapsamını artırmak olduğunu söyledi. Milyonların asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engellerin, kaldırılması gerektiğini söyleyen Şen, toplu pazarlık kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Asgari ücretin ülkemizdeki en düşük ücret olmadığını ve hızla ortalama ücret haline dönüşmekte olduğunu belirten Şen, “Asgari ücret, milyonların meselesidir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır” dedi.
Asgari ücretin resmi enflasyona göre değil geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre saptanması gerektiğini, belirlenirken, dar gelirlilerin gıda enflasyonu ve kişi başına milli gelir artışının esas alınması, böylelikle asgari ücretin gerçek enflasyon karşısındaki kayıpları giderilerek büyümeden pay almasının sağlanması gerektiğini dile getiren Şen, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Türkiye'de asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmuyor. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Konseyi standartları dikkate alınmıyor. Asgari ücret tespitinde işçinin ailesi hesaba katılmıyor. Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı'na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır. Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde sadece bir işçi üzerinden değil işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir tutar olarak belirlenmelidir.”
Asgari Ücret Belirlenirken Geçim Şartları Gözönünde Bulundurulmalı
“Asgari ücret bir geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve bir evde iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret en az yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır. Yoksulluk sınırını gözden kaçıran bir asgari ücret Türkiye'de ücretiyle geçinen milyonları yoksulluğa mahkûm etmek anlamına gelecektir.”
Asgari Ücret Sonrası İlk Vergi Dilimi Oranı Yüzde 10'a İndirilmeli
“Asgari ücrete sağlanan vergi muafiyeti ve desteği yanında asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran yüzde 10'a düşürülmelidir. Vergi dilimleri tarifesi en az kişi başına GSYH oranında artırılmalı, çalışanların yılın ilk aylarında üst vergi dilimlerine girmesi, yıl içerisinde ücretlerinin düşmesi engellenmelidir.”
En Düşük Emekli Aylığı Asgari Ücret Düzeyine
Yükseltilmeli
“2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa'dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde en düşük emekli aylığı Hazine tarafından karşılanan destekle 3 bin 500 TL'ye tamamlanmaktadır. En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilmelidir.”
Asgari Ücret En Az Net 13 Bin 200 TL Olmalı
“Asgari ücret miktarı saptanırken asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 TL olmalıdır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırı 26 bin TL'nin üzerindir. Bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırının aşılması gereklidir. Bu nedenle asgari ücret en az net 13 bin 200 TL olmalıdır. Bu miktar 2023 yılı içinde tekrar değerlendirilmelidir.” (H.Murat Taner)