"Ecrimisil köylüyü çözümsüz bıraktı"

Babaeski’nin Katranca ve Kuleli Köylerinde ecrimisil ödeyen vatandaşların bu yıl dekar başına 450 TL ödemek durumunda kaldığını 4 yılda bir ödeyen vatandaşların bu yıl peşin alınacak bu miktar nedeniyle ne yapacağını şaşırdığını söyleyen Babaeskili İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın, buna artan maliyetlerde eklendiğinde üreticinin işin içinden çıkamaz hale geldiğini ifade etti. Taşkın, yüksek ecrimisil fiyatlarına çözüm üretilmesini istedi. 

Kırklareli İl Genel Meclisi, Mayıs ayı 2’nci birleşimini yaptı. İl Özel İdaresi Hizmet Birimlerindeki Toplantı Salonu’nda 10 Mayıs 2022 Salı günü saat 10.30’da toplanan Meclisin oturum öncesi gündem dışı konuşmaları yine gündem oldu. Oturum öncesi söz alan Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın, Babaeski’nin Katranca ve Kuleli Köylerine yaptıkları ziyaretlerde vatandaşların kendilerinden ecrimisil ücretleri konusunda yardım istediğini söyledi. Ecrimisil fiyatlarının yüksekliği nedeniyle vatandaşların nasıl ödeyecekleri konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Taşkın, “Babaeski’nin Katranca Köyü’ne yaptığımız ziyarette vatandaşlar farklı bir sitemde bulundular. Bu köyde Sultan Abdulhamit zamanından kalma tapular var ama kadastro geçtikten sonra da herhangi bir itiraz olmamış köy içindeki yerler dahi her yıl ecrimisil ödemek zorunda. Bu yılda bu ecrimisiller dekar başına 450 TL oldu. 4 yıllık peşin alınacağı için vatandaş gerçekten şaşırmış durumda. ‘Biz ne yapacağız? Gübre fiyatı, mazot fiyatı, ilaç fiyatı neyin ne olacağını belli değil ne olur bizim sorunumuza bir çözüm bulunsun’ diyor. Bende buradan yetkililere sesleniyorum. Artık bu ecrimisili kim tespit ediyor bu konuda yetkililere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu konuya bir çözüm bulunmalı. Sadece tarım arazileri değil vatandaşın evinin bulunduğu yerlerde hazine arazisi. İlçemizde iki köy var. Kuleli Köyü ve Katranca. Yıllarca bir hata yapılmış bir türlü çözülmedi. İnsanlar da 4 yıllık peşin istendiği için çözümsüz kalmış” dedi.
Dava önerisi
Hüseyin Taşkın’ın ecrimisil konusunda aktardığı sıkıntının çözümünün dava olabileceğini söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç da mahkemenin ille de vatandaş lehine karar alacağı gibi bir durumun söz konusu olmadığını ancak daha önce bu konuda dava açmış 2-3 kişinin açtıkları davayı kazandığını, ecrimisil ücretlerinin dava yoluyla indirildiğini söyledi. Karakoç, “Ecrimisilin yüksekliğinden birçok çiftçi şikayetçi. Bu şikayetler nedeniyle 7 yıl önce Karahıdır Köyü’nde bazı arkadaşlar dava açtı. Bedellerin çok yüksek olduğu ve gerçek değeri yansıtmadığı gerekçesi ile… Mahkeme vatandaşın lehine karar verdi. Bu ecrimisil bedelleri mahkeme kararı ile düşürüldü. Tabi bu mahkeme kararı ile illa düşecek diye bir şey yok. Mahkeme yoluyla buna itiraz edilebiliyor. Üretici arkadaşlarımız buna bireysel dava açarak itiraz edebilir. Ama yargı ne karar verir bilemeyiz. Kırklareli’ndeki arkadaşlarımız daha önce kazandılar. 2 veya 3 kişi dava açtı hepsi de kazandı. Bunu da bilmelerinde yarar var” diye konuştu.
Göçmen sorunu
Gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan Meclis Üyesi Aptullah Mutluer de Kofçaz’ın Bulgaristan ile sınır olması nedeniyle sıkça göçmenler ile karşılaştıklarını belirterek bu konuda bölge halkının tedirgin olduğunu söyledi. Göçmenlerin Bulgaristan’a geçmeye çalışırken Kofçaz’dan geçtiklerini bu sırada bağlara, bahçelere girerek evlerden hırsızlık yaptıklarını belirten Mutluer, yakında tarlasında çalışmak üzere bağ evinde kalmaya başlayacak birçok vatandaş ile bu göçmenlerin sık sık burun burana geleceğini ifade etti. Özellikle Kofçaz’ın göçmenler nedeniyle tehdit altında olduğunu vurgulayan Mutluer, şöyle konuştu;
“Biz Kofçaz ilçesi olarak göçmenlerle ilgili büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Sınır ilçesi olmamız tabi buna asıl sebep. Kırklareli’nden köyümüze giderken bazen 50 bazen 100 bazen de 150 kadar insanı yol boyunda görebiliyoruz. Bunlar İstanbul’dan şebeke vasıtasıyla Edirne’ye getiriliyor. Tespit edilen budur. Edirne’de ayrı bir şebeke ile Kofçaz İlçesi’nin özellikle Tatlıpınar Bölgesine bırakılıp orada sınırdan geçmeleri isteniyor. Ancak Bayramın 1’nci günü yangında çıkardılar. Meşelik bir alanda yaklaşık 100 dönüm alan yandı. Sayın Valimiz Tatlıpınar Köyü’ne gelmişti. Vatandaşlar burada tedirginliklerini ısrarla söylediler. Kışlalarına bağ evlerine giriyorlar. Buralarda ihtiyaçları neyse artık alıyorlar. Yatıyorlar. Yaz mevsimi geldi. Haliyle aileler çalışmaya tarlalarına gidiyor. Gittiklerinde karşılarında böyle insanları görmüş olmaları onları tedirgin ediyor. Allaha şükür şu ana kadar herhangi bir can ve malla ilgili çok bir problem yaşanmadı ama ihtiyaçları var ve bağ evlerini soyuyorlar. Dolayısıyla tedirginliğimiz yüksek. Biraz önlem alındı. Önlemlerle nispeten azaldı ama yine de devam ediyor. Jandarmada başa çıkamıyor çünkü Kofçaz jandarmasının sayısı belli. Bir ekip bunları alıkoyup Pehlivanköy’e nakletse 1 günü bununla geçiyor. O arada diğerleri geçmeye devam ediyor. Dolayısıyla bunun çözülmesi lazım. Vatandaşların can ve mal güvenliği özellikle Kofçaz ilçesinde tehdit altında.” (H.Murat Taner)