Elektrikli Taşıt Kredisi Tutarlarında Düzenleme

BDDK, Elektrikli Taşıt Kredilerinde Vade ve Tutar Sınırları Belirledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elektrikli taşıt alımına yönelik kredi tutarlarında ve vade sürelerinde düzenlemeye gitti. Yapılan düzenleme ile birlikte elektrikli taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde belirlenen vade ve tutar sınırları açıklandı.

Vade Sınırları Belirlendi

Nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan elektrikli taşıt alımlarında vade sınırı 48 ay olarak belirlenirken, bu değer 1 milyon 600 bin lira ile 3 milyon lira arasında olan taşıtlar için 36 ay, 3 milyon lira ile 4 milyon lira arasında olan taşıtlar için 24 ay, 4 milyon lira ile 5 milyon lira arasında olan taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Nihai fatura değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan taşıtlar için ise kredi tutarı yüzde sıfır olarak belirlendi.

Tutar Sınırları ve Oranlar

Kredi Yönetmeliği ve Finansal Kurumlar Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeye göre, taşıt kredilerinde veya finansal kiralama işlemlerinde kredi tutarının taşıtın değerine oranı da belirlendi. Buna göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi tutarının taşıtın değerine oranı yüzde 70'i aşamayacak. Bu oran, fatura değeri arttıkça düşüş göstererek, 5 milyon lira ve üzerindeki taşıtlar için yüzde sıfıra kadar düşecek.

Bu düzenleme ile elektrikli taşıt alımlarında finansman sağlayan kuruluşlar ve tüketiciler arasındaki ilişkide dengeli bir yapı oluşturulması hedefleniyor.