Kılıçdaroğlu Trakya'dan seslendi

CHP Balkan Masası ve Edirne Belediyesi’nin ortak organizasyonunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla "Büyük Taarruz'un 100. Yılında Büyük Balkan Masası Buluşmasına" düzenlendi. Organizasyona CHP’nin Kırklareli Milletvekilleri Vecdi Gündoğdu, Turabi Kayan, İl Başkanı Alaaddin Güncer, Merkez ve İlçe ile Belde Belediye Başkanları, İl ve İlçe örgütleri tam kadro katıldı. Balkan Buluşmasını Grup Toplantısı izledi. Kılıçdaroğlu, Edirne’den İktidara seslendi. Ayçiçeğinin tonunun 16 bin TL’den alınmasını istedi. “Bu fiyat benim bulduğum bir fiyat değil, maliyetlerin ortaya çıkardığı bir fiyat” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Edirne’de CHP Balkan Masası ve Edirne Belediyesi’nin ortak organizasyonunda, "Büyük Taarruz'un 100. Yılında Büyük Balkan Masası Buluşmasına" katıldı. İlk olarak Edirne’de Sarayiçi’nde şehitlik ziyaretinde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şehitliği ziyareti sonrasında Balkan Türkleri Dernekleri Buluşması’na katıldı. Kılıçdaroğlu’na burada Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Milletvekilleri, Genel Başkan Yardımcıları, il ve ilçe ile belde belediye başkanları, il ve ilçe başkanları eşlik etti.
Fabrika ayarlarına
dönmemiz lazım
CHP lideri Kılıçdaroğlu "Büyük Taarruz'un 100. Yılında Büyük Balkan Masası Buluşmasında" yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Sizden sadece bir şey istiyorum, sadece bir şey istiyorum; sandık konacak ve gideceğiz sandığa. Elinizi vicdanınıza koyarak oy kullanmanızı istiyorum; efendim A partisi, B partisi, C partisi falan değil. Türkiye’nin bu bataktan çıkması lazım. Yeniden, hani derler ya “fabrika ayarlarına yeniden dönmemiz lazım” diye; yeniden kurtuluşu başlatmamız lazım, yeniden. Demokratik yollarla, sandığa giderek, oyumuzu kullanarak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız.
“Ben çocuklarıma güzel bir miras bırakmak istiyorum” diyorsa herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı; kadını, erkeği, yaşlısı, genci “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ben evlatlarıma güzel bir miras bırakmak istiyorum” diyorsa tek adam rejimini savunanı değil, ülkeye demokrasiyi getireni seçmelidir, tercihini bundan yana kullanmalıdır. Ve torunlarına bugünleri anlatırken Çanakkale’yi de unutmamalıdır, verilen savaşı unutmamalıdır, şehitleri unutmamalıdır. Bir kişinin iradesiyle nasıl oradan tek kurşun atmadan düşman gemilerinin Dolmabahçe’nin önüne gelip demirlediğini de anlatmalıdır.
Bir savaş verdik ve bir yüzyıl devirdik. Önümüzde ikinci bir yüzyıl var. O ikinci yüzyılda Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırdığımızda, Gazi Mustafa Kemal’e verdiğimiz sözü büyük ölçüde yerine getirmiş olacağız.”
Ayçiçeğini 16 bin
liradan almalılar
Maliyetlerin yükseldiği alım fiyatlarının da yükselmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu şunları söyledi;
“Bütün Trakya olağanüstü zenginliğe sahip. Trakya'nın bereketli toprakları var ama bu topraklar arzu ettiğimiz verimi henüz vermedi. Çünkü çiftçi biraz bekliyor. Sıkıntılı çiftçi; üretici, besici hepsi sıkıntılı. Bugün bir tarlaya gittik, ayçiçeği yani gündoğdu tarlasına gittik. Orada çiftçilerle buluştuk, dertlerini ağızlarından dinledik. Evet sorunu yaşayandan dinleyeceksin. Eğer bir sorunu çözmek istiyorsan, çözme konusunda niyetin varsa ve çözüm gerçekten amacına ulaşacaksa, sorunu yaşayanı bir dinleyeceksin. Nedir bu insanın derdi, bir anlatsın. Derdini anlasın, sonra çözüm üretelim. Evet sorun çok. Mazottan sıkıntımız var diyorlar, evet sıkıntı var. Gübrede sıkıntımız var diyorlar, evet sıkıntı var. İlaçta sıkıntı, evet sıkıntı var. Tohumda sıkıntı var. Ürünü ektik, tamam şimdi satacağız, ya zarar edersek? Söyledim; ayçiçeğinin tonunu 16 bin liradan almak zorundadır mevcut iktidar. Bu fiyat benim bulduğum bir fiyat değil, maliyetlerin ortaya çıkardığı bir fiyat ve çiftçinin önümüzdeki yıl üretim yapabilmesi için 16 bin liraya ihtiyacı var. Eğer 16 bin lirayı alabilirse önümüzdeki yıl da ekecek, rahat şekilde ekecek. Destekleme henüz hariç; onun fiyatı uzun süredir değişmedi. Onun da makul çerçevede değişmesi lazım.
Şimdi ayçiçeği için bunu diyoruz ama sadece ayçiçeği değil, Türkiye'nin sorunu. Manisa'yı ele alalım değil mi? Alaşehir, Alaşehirliler bekliyorlar çekirdeksiz kuru üzümün fiyatı ne olacak diye. Onlar da uğraşıyorlar, onlar da alın teri döküyorlar, onlar da sattıkları ürünün -dünya çapında kuru üzümümüz çok meşhur- fiyatını bekliyorlar, Özgür Bey (CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel) kaç lira fiyat bekliyorlar? 2 dolar karşılığı Türk Lirası bekliyorlar. Kilosu çok pahalı değil aslında. Avrupa'ya gittiği zaman o 10 dolar oluyor, 15 dolar oluyor ama Türkiye'de çiftçiye en azından 2 dolar karşılığında Türk Lirası'nı verebilmeliyiz. O zaman ne olacak? Manisalı üzüm üreticisinin yüzü gülecek.” (H.Murat Taner)