Kırklareli'nde liselerarası robot yarışması düzenlenecek

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kırklareli Anadolu Lisesi iş birliğinde düzenlenecek olan Kırklareli Anadolu Lisesi 1. Liselerarası Robot Yarışması'nın Başvuruları 20 Mayıs’ta sona eriyor. Yarışma "Çizgi İzleyen ve Mini Sumo" olmak üzere 8 Haziran’da iki kategoride gerçekleştirilecek. 

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kırklareli Anadolu Lisesi iş birliğinde düzenlenecek olan Kırklareli Anadolu Lisesi 1. Liselerarası Robot Yarışması'nın teması "Robot Teknolojisi", sloganı ise "Kodlamanın Gücü" olarak belirlendi. Başvuruların 07 Şubat 2022 tarihinde başladığı yarışmaya son başvuru tarihi ise 20 Mayıs 2022. Başvuruda bulanacaklar işlemlerini http://www.robokal.com adresinden gerçekleştirebilecek.
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Ülkemizde kodlama ve robot programlama konularında eğitim niteliğinin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması benimsenmiştir. Lise öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmesi, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kırklareli Anadolu Lisesi iş birliğinde Kırklareli Anadolu Lisesi Robot Kulübü tarafından Liseler Arası Robot Yarışması düzenlenecektir. Bu yıl 1’ncisi Kırklareli Anadolu Lisesi Spor Salonunda 08 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan yarışma; "Çizgi İzleyen ve Mini Sumo" olmak üzere 2 (iki) kategoride yapılacaktır. "Çizgi İzleyen" kategorisindeki yarışmacılar veya yarışmacı grupları, Kırklareli Anadolu Lisesi Robot Kulübü tarafından tasarımı yapılan parkurdaki çizgiyi izleyen en hızlı şekilde ve hatasız tamamlayan bir robot tasarlayıp inşa edecekler” denildi.
Robotlara ilişkin detay ve şartlar ise şöyle;
1. Robotlar için herhangi bir boyut sınırlaması bulunmamaktadır, ancak robot tasarlanırken parkur boyutları göz önünde bulundurulmalıdır. (180 x 280)
2. Robotlar otonom olmalıdır, uzaktan kontrol edilemezler.
3. Robotların enerji kaynakları darbelere dayanıklı olmalıdır.
4. Robotlar parkura zarar verecek hiçbir donanıma sahip olamazlar.
5. Robot, hakkındaki bu kuralların herhangi birine uyulmaması durumunda robot, o anda yarışmadan diskalifiye edilir, yarışma ve ödül alma hakkını kaybeder.
"Mini Sumo" kategorisindeki yarışmacılar veya yarışmacı gruplar ise rakip robotu, Kırklareli Anadolu Lisesi Robot Kulübü tarafından tasarımı yapılan dohyo adı verilen yuvarlak ring üzerindeki alan dışına çıkaracak mini sumo robotları tasarlayıp inşa edeceklerdir.
Robotlar;
1. Uzunlukları ve genişlikleri 10 cm'den fazla olamaz. Robotların yükseklikleri için bir sınırlama yoktur. Ayrıca robotlar tabanı 10 cm x 10 cm olan, gerçek bir dikdörtgenler prizması içerisine sığabilecek şekilde tasarlanmalıdır
2. Robotlar otonom olmalıdır, başlatma ve durdurma dışında kontrol edilemezler.
3. Robotların kütleleri 550 gr'dan fazla olamaz.
4. Robot ağırlığındaki izin verilen hata payı %2'dir.
5. Robotlar; hakemin robotun üzerinde yer alan başlatma butonuna dokunması ile müsabakaya hazır hale gelecekler, kumanda sinyalini aldıktan sonra da aynı anda müsabakaya başlayacaklardır.
Yarışmanın amacına uygun bir şekilde yürütülmesi ve yarışmadan beklenen azami faydanın sağlanması için Kırklareli Anadolu Lisesi Müdürlüğünce; Organizasyon Yürütme Kurulu, Çalışma Ekipleri, Teknik Danışman Ekibi, Jüri Heyeti, Hakem Heyeti oluşturulmuştur. (T.Öznur Tamtürk)