Kırklareli'nin İhracatında Artış, İthalatta Düşüş

Şubat ayı dış ticaret verileri TÜİK tarafından açıklandı. Kırklareli’nin ihracatı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Yine aynı dönemde yapılan ithalatta ise yüzde 8,8’lik düşüş kaydedildi.

Geçen yıla göre ihracatta yükseliş var

Kırklareli’nin geçen sene şubat ayında 29 milyon 671 bin dolar olarak gerçekleşen ihracatına karşın bu yıl şubat ayındaki ihracatı yüzde 3’lük artışla 30 milyon doları aşarak 30 milyon 553 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlar geçen yılın en yüksek değeri olan mayıs ayı değerlerinin altında kalsa da dönem itibariyle oldukça ümit vaat ediyor. Kırklareli geçen yıl mayıs ayında 39 milyon 900 bin dolar rakamlarına ulaşmıştı.

İthalatta düşüş sevindirici

Kırklareli ithalatı ise geçen yıl şubat ayına yüzde 8,8 düşüş gösteriyor. Geçen yıl 15 milyon 984 bin dolar olarak gerçekleşen ithalat rakamları bu yıl yüzde 8,8’lik düşüşle 14 milyon 474 bin dolar oldu.

Bu rakamlarla Şubat 2024 için Kırklareli ilimizin ihracatının ithalatı karşılama oranı ise yüzde 209,6 olmuş oldu. Ekonomik göstergeler açısından ihracatın ithalatı karşılama oranı pozitif bir görünüm sergiliyor.

En çok ihracat yapılan ülke Almanya

Kırklareli’nin toplam ihracatını içinde en yüksek pay yüzde 13 ile Almanya, ikinci sırada yüzde 9,5 ile Somali ve de üçüncü olarak yüzde 7,5 ile Cibuti yer alıyor.

En çok ithalat Rusya’dan…

Kırklareli şubat ayındaki toplam ithalatının yüzde 63,9 Rusya’dan yapılmış olarak rakamlara yansıyor. Rusya’yı sırasıyla yüzde 12,2 ile Ukrayna yüzde 6,8 ile komşu ülkemiz Bulgaristan izliyor.