Lüleburgaz Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Servisi açıldı

Lüleburgaz Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan LDH Palyatif Bakım Servisi 6 Ekim 2022 Perşembe günü hizmete girdi. Toplamda 17 odada palyatif bakım hizmeti verecek olan Servis ile birlikte Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 24, Babaeski Devlet Hastanesinde 9 ve Vize Devlet Hastanesinde 4 yataklı palyatif bakım hizmeti olmak üzere Kırklareli genelinde toplam 51 yatakta palyatif bakım servisi verilmeye başlanmış oldu.

Kırklareli Valisi Birol Ekici, Lüleburgaz Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete giren LDH Palyatif Bakım Servisinin 06 Ekim 2022 Perşembe günü gerçekleşen açılış törenine katıldı. Vali Birol Ekici, Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce, Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, Hastane yönetimi, Kamu Kurumu İl Müdürleri, ilçe protokolü, sağlık personelli ve halkın katılımıyla gerçekleşen servis açılışın ardından palyatif servisi ile ilgili bilgiler aldılar.
Vali Ekici, açılışta yaptığı açıklamada, devletimizin ilk öncelik verdiği yatırımlardan biri olan sağlık alanındaki yatırımların tüm dünyada halen etkileri hissedilen pandemi dönemi ile birlikte daha iyi anlaşıldığını, ilçede hizmete giren bu ünite ile birlikte sağlık standartlarının bir adım daha ileriye taşındığını belirtti. Emeği geçen herkese teşekkür ederek, halka hayırlı olsun dileklerini sundu. Tüm hastalara acil şifalar diledi. Vali Ekici, palyatif ünitesi açılışının ardında beraberindekiler ile birlikte hastane servislerinde tedavi gören hastaları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince Palyatif Bakım Merkezleri ile ilgili yapılan bilgilendirmede; “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) palyatif bakımın tanımını şu şekilde yapmaktadır; Palyatif bakım hayatı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hasta ve yakınlarının başta ağrı olmak üzere fiziksel, psikososyal ve ruhi problemlerini erken tanımlama ve doğru değerlendirmelerle tedavi ederek ızdıraplarını önleme ve giderme yoluyla hayat kalitesini artırma yaklaşımıdır.
Yukarıdaki tanımda palyatif bakım hizmetinin dikkat çekici özellikleri;
- Hayatı tehdit eden hastalıklar (Kanser başta olmak üzere; inme, kas hastalıkları, bazı akciğer hastalıkları vs.),
- Hasta ve yakınları (hasta ve ailesini bir bütün olarak değerlendirme, hasta kadar hasta yakını ile de ilgilenme anlayışı),
- Fiziksel, psikososyal ve ruhi problemler (hastaların sadece fiziksel semptomlarının değil, hayatı tehdit eden bir hastalıkla karşılaşınca psikolojik, sosyal ve ruhi problemlerin de bir o kadar çözüm beklediğinin farkında olma),
- Önleme ve giderme (semptomların tamamen tedavi edilemese de önleme ve giderme çabası),
- Hayat kalitesini artırma (sadece tedaviye odaklanmadan hayat kalitesini artıracak her çabanın desteklenmesi) şeklinde özetlenebilmektedir.
“Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” yürürlüğe konulmuştur.
Mezkur Yönergenin amacı “Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanımlamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemek, yaşam kalitesini geliştirmek için faaliyet göstermek üzere palyatif bakım merkezleri kurmak, bunların işleyişini, fiziki şartlarını, bulundurulması gereken araç, gereç ve personel asgari standardını, personelin görev yetki ve sorumluluklarını ve uygulamanın denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemek” olarak belirtilmiştir.
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, üniversite, Türk Silahlı Kuvvetleri, belediye ve özel sağlık kuruluşlarına ait sağlık hizmet sunucularına bağlı olarak faaliyet göstermek üzere kurulan palyatif bakım merkezlerinde bu Yönerge hükümlerine göre iş ve işlem tesis edilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nce dünya genelinde her yıl yaklaşık 40 milyon insanın palyatif bakıma ihtiyacı olduğu ve bu bakıma ihtiyaç duyan 20 milyon insanın hayatının son döneminde olduğu belirtilmiştir. Ancak ihtiyaç duyan hastaların sadece %14’ü palyatif bakım hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge kapsamında hastanelerde palyatif bakım ekibi olarak; tıbbi onkolog, iç hastalıkları ve psikiyatri uzmanları gibi uzman hekimler, palyatif bakım alanında uzmanlaşmış hemşireler, psikolog, diyetisyen, fizyoterapist, fizyoterapi teknisyeni ve sosyal çalışmacı yer almaktadır.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 24, Babaeski Devlet Hastanesinde 9 ve Vize Devlet Hastanesinde 4 yataklı palyatif bakım hizmeti verilmektedir. Lüleburgaz Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi, 14 yataklı olarak oluşturulmuştur. Anılan merkezde, uzman hekim, hemşire, ebe toplamda 21 personel, 14 ü hasta odası olarak ayrılmış toplamda ise 17 oda da palyatif bakım hizmeti verilmektedir. Böylelikle Kırklareli ilimize bağlı yataklı sağlık tesislerimize ait toplam yatak sayısı 51’e yükseltilmiştir. 2021 yılında toplam 286, 2022 yılı ilk 8 ayı içinde 395 hastaya palyatif bakım hizmeti verilmiştir” denildi. (H.Murat Taner)