Mahkeme süreci beklensin

Lüleburgaz’daki mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’de olan ve daha sonra Özelleştirme İdaresi’ne devredilen 6 bin 630 metrekarelik arsanın, Belediyenin tüm itirazlarına ve devam eden mahkeme sürecine rağmen satıldığını anımsatan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMMOB) Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu, satışın iptal edilmesini ve mahkeme sürecinin beklenmesini talep etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMMOB) Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu, kamuoyunda Pancar Bölge Şefliği olarak bilinen Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi Kurtuluş Mahallesi İstanbul Caddesi 334 Ada 8 Parselde bulunan mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’de olan ve daha sonra Özelleştirme İdaresi’ne devredilen 6 bin 630 metrekarelik arsanın belediyenin tüm itirazlarına ve devam eden mahkeme sürecine rağmen satıldığını anımsatarak hukuki sürecin beklenmesini talep etti.
TMMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu’nden yapılan yazılı açıklamada, hukuki süreç devam ederken yapılan satış işlemine Lüleburgaz Belediyesi’nin hukuki gerekçelerle karşı çıktığı, Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunun ise imza kampanyası başlattığı ve halen devam eden kampanyada imzacı sayısının on binleri aştığı anımsatıldı.
Özelleştirme İdaresi tarafından 2020 yılında yapılan plan değişikliği ile "Belediye Hizmet Alanı” olan arsanın imar durumunun “Konut Alanı” olarak değiştirildiği belirtilen açıklamada, arsanın 5 katlı konut imarına açılmasını getirecek olan imar değişikliği planlarının, 5 Nisan 2021 tarihinde "Cumhurbaşkanlığı Kararı" ile kesinleştiği aktarıldı.
Lüleburgaz Belediyesi’nin söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararına karşı yürütmeyi durdurma davası açtığı, ancak bu dava sürerken Özelleştirme İdaresi’nin arsayı satışa çıkardığı belirtildi. Açıklamada, “Bu tür rant ve talan odaklı politikalara tüm meslek odalarının karşı olduğunu buradan tekrar söylemekte fayda görüyoruz.
Lüleburgaz Belediyesi'nin mevcut imar planlarında ‘Belediye Hizmet Alanı’ olarak işlendiği görülen arsa için, Belediyenin gündemine aldığı ‘Yaşlı Gündüz Bakım Evi ve Sosyal Donatı’ alanlarının yer aldığı projeyi hayata geçirmesi beklenirken, Lüleburgaz'ın kalbindeki sınırlı yeşil alanlardan olan bu alan, 5 kata kadar izinli konut alanı olarak değiştirilerek özel yatırımcıya satılmıştır.
Lüleburgaz’da yaşayan 130 000 kişi yok sayılarak, Lüleburgaz halkının iradesi ve talebi dikkate alınmadan uygulamaya konulan ve hukukla bağdaştırılması güç olan bu kararın kabul edilmesi mümkün değildir.
Bu haksız imar değişikliğine karşı Lüleburgaz Belediyesinin kurumsal ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirerek açtığı davaların hukuki süreci devam ederken, adaletin vereceği karar beklenmeden, halka ait olması beklenen alanın konut alanına dönüştürülerek satılmasını biz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları da haksız ve hukuksuz görüyoruz. Arsanın satışının iptal edilmesini ve açılan davaların sonuçlarının beklenmesini, söz konusu arsanın belediye hizmet alanı olarak kamu yararına uygun olarak halkın kullanımına açılması kaydıyla Lüleburgaz Belediyesine devredilmesini istiyoruz.
Bu vesile ile; her türlü hukuksuzluk ve hak gaspı karşısında, kamu ve toplum yararına çalışmalarımızı, demokrasi ve hukuk mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha değerli kamuoyumuza saygı ile duyuruyoruz” denildi. (H.Murat Taner)