Mısır üretiminde Batı Mısır Kök Kurdu tehlikesi

27 Mayıs Cuma Günü Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü'nde “Mısır Hastalık ve Zararları” konu başlıklı toplantı düzenledi. İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, gerçekleştirilen toplantıda katılımcıları doğru sulama ve tarımdaki zararlı unsurlar hakkında bilgilendirdi.

Batı mısır kök kurduna dikkat

Üretim yapılırken dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulan, ve ilimizde mısırda görülen hastalıklar ve zararları konularında bilgilendirme amaçlı yapılan toplantıda, Ziraai Mücadele Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları batı mısır kök kurdu üzerinde fazlaca durdu. Zarar gören köklerin mantar hastalıklarına karşı hassasiyetini arttıran dönemlerde ise koçan püsküllerinde zayıflama ve koçanda tane sayısında azalmalara neden olabileceği belirtildi. Toplantıda ayrıca hastalığa karşı alınabilecek önlemlerin üzerinde duruldu.

Sulama gelişti, üretim yükseldi
Türkiye’de mısır üretimi, yeni sulama imkanları ve geliştirilen projeler sayesinde son yıllarda %25 oranına varan bir artış gösterdi. Kırklareli ilimizde ise son üç yılda özellikle yapılan baraj iyileştirme çalışmaları ve benzeri projeler ile sulanan arazilerin sayılarında yaşanan artıştan sonra üretim miktarı da yükseldi. Ülke genelinde mısır üretimi, 2020 yılında 20.338 ton iken 2021 yılında 40.305 tona yükselip %107'lik bir artış gösterdi.