VİDEO HABER - Neden Geldim İstanbul'a?

Güçten düşüp İstanbul'a inen kara akbaba, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından işbirliği ile gerçekleştirilen örnek bir mücadele sonucunda kurtarılarak, koruma altına alındı.

Güçten düşüp İstanbul’a inen kara akbaba, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından işbirliği ile gerçekleştirilen örnek bir mücadele sonucunda kurtarılarak, koruma altına alındı.

Yaban hayatı için çok önemli bir aktör olan kara akbaba, sivil toplum örgütleri, devlet kurumları ve vatandaşların birlikte hareketiyle ikinci bir şansa kavuştu. Örnek bir mücadele sonucunda kurtarılan ve rehabilite süreci başlayan akbaba, beş aylık sürecin ardından yeniden doğaya dönecek.

GPS takibi sayesinde tespit edildi

Bu mücadele dolu süreç ilk olarak Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) tarafından takip altında tutulan kara akbabanın, 29 Aralık 2023 tarihinde İstanbul Büyükçekmece Baba Burnu konumunda olağandışı hareketler sergilediğinin tespit edilmesiyle başladı. Bunun üzerine BSPB, Kırklareli DOKU Derneği Saha Ekibi ile iletişime geçerek durumu aktardı. Ekip üyeleri İstanbul’daki bağlantılarıyla iletişime geçerek, kuşun sağlık durumu hakkında rapor istedi.

Kuşun imdadına o fotoğrafçılar yetişti

Kuş fotoğrafçıları Abdulkadir Abaz ve Erdoğan Daşdemir, kuşun bulunduğu konuma giderek durumunu belgeledi, video ve fotoğrafları BSPB'ye iletti. Çekimler incelendikten sonra kuşun güçten düştüğü, beslenme desteğine ihtiyacı olduğu kararlaştırıldı. Erdoğan Daşdemir ve Emin Kılıç tarafından bir hafta boyunca aralıklarla beslenen kuş, güçlenerek her geçen gün daha yüksek irtifalara çıkmaya başladı. Fakat ani hava değişiklikleri sebebiyle İstanbul Boğazı'nı aştıktan sonra Kartal sahilinde zorunlu bir iniş yapmak zorunda kaldı.

Yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgeye gerçekleşen bu iniş, BSPB ve yerel yetkililer tarafından bir tehlike olarak değerlendirildi ve kuşun zarar görmeden yakalanması gerektiği kararlaştırıldı.

Biyolog Cansu Özcan yakalama için gerekli ekipmanlara sahip olan Türkiye Doğancılar Derneği İkinci Başkanı Abdurrahman Sönmez ve dernek yönetim ekibinden Barış Gündüz ile irtibata geçip yakalama işlemini organize etti ve Kara Akbaba zarar verilmeden yakalandı. Ekip Akbabayı Doğa Koruma Milli Parklar ekiplerine teslim etti.

Rehabilitasyon süreci Bulgaristan’da devam edecek

Kara akbaba, Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde yaklaşık 2,5 aylık tedavi ve karantina sürecinin ardından fiziksel sağlığına kavuştu.

Karantina sürecinin tamamlanmasının ardından BSPB yetkilileri ve Doğa Koruma Milli Parklar kurumu arasında yapılan yazışmalar sonucunda, akbabanın rehabilitasyon sürecinin Bulgaristan'ın Macarova şehrindeki tesiste tamamlanması için gerekli hazırlıklara başlandı. 21 Mart 2024 tarihinde Kara Akbaba, WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı Uzmanı Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü tarafından son muayenesi yapıldıktan sonra, Doğa Koruma Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Bulgaristan'dan gelen BSPB ekibine teslim edildi.

Kara Akbaba 22 Mart tarihi itibariyle, Bulgaristan'daki Doğu Rodoplar Doğa Koruma Merkezi'nin misafiri olacak. Yaklaşık beş aylık rehabilitasyon sürecinin ardından, kara akbaba tekrar doğada kanat çırpacak.

Sürece destek olan doğaseverlere teşekkür

Bu süreçte, vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve devlet kurumları arasındaki iş birliği, doğal yaşamın korunması ve nadir türlerin kurtarılması konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor. Kara Akbabanın ülkemize girişinden bu yana onu korumak ve yaşatmak için, çaba gösteren Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğüne, BSPB (Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği)’ne, Kırklareli DOKU Derneğine, Türkiye Yırtıcı Kuşları Koruma Ekibine, Türkiye Doğancılar Derneğine, Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesine, WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfına ve tüm doğaseverlere Önadım Medya Grubu olarak teşekkür ederiz.