"Onlar geleceğe doğal varlıklarını bizler maden çukurlarını bırakacağız"

Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU), hafta sonu Bulgaristan’da düzenlenen Zelenika Festivali’nin resmi davetlisi olarak katıldı. Her yıl farklı bir köyde yapılan festivalin 18’ncisi bu yıl Brodilovo Köyünde gerçekleştirildi. Festivale katılanlardan DOKU Başkanı Göksal Çidem aynı coğrafyanın iki tarafında çok farklı uygulamalar olduğuna işaret ederek, “Aynı dağın bir tarafında davul ve gayda sesleri, dans, müzik var. Bizim tarafta ise dinamit ve iş makinesi sesleri. Aramızda 5 metrelik Rezve Deresi var. Aynı bulutta ıslanıp, aynı kuşun sesini duyuyor, aynı suyu içiyoruz. Onlar geleceğe doğal varlıklarını, sularını, ormanlarını, bizler maden çukurlarını bırakacağız” dedi.
Çidem, Istrancaların biyosfer rezerv alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü Bulgaristan’ın Burgaz Eyaleti Tsarevo Belediyesine bağlı Brodilovo Köyünde Zelenika Festivali’nin 18’ncisi düzenlendi. Istrancalarda Milli Park içinde yer alan Köyde düzenlenen Festivale Kırklareli’nden Istranca Park Direktörlüğü’nün resmi davetli olarak Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) katıldı. Katılımcılardan DOKU Başkanı Göksal Çidem, düzenlenen festival ve amaçları hakkında açıklamalarda bulunarak bölgenin Türkiye tarafı ile Bulgaristan tarafı arasındaki uygulama farklılıklarına işaret etti.
Çigdem yaptığı açıklamada, “Bulgaristan da Istranca Doğa Parkı Yönetimince, her yıl farklı bir köyde düzenlenen festivalde yöresel yemekler, folklor gösterileri, şiirler, şarkılar gayda ve davul eşliğinde kuş sesleri arasında yapılıyor. Açılan stantlarda yöresel ürünlerin satışı yanında, bölgede faaliyet gösteren yerel ve ulusal STK’larda stant açarak bölge hakkında katılımcıları bilgilendiriyor.
Aynı bitkiden ülkemiz ıstrancalarında çok fazla var. Zelenikalar karşı tarafta koruma altında. Zehirli çiçekleri ve yaprakları ilaç sanayinde kullanılıyor. Bunun için bile sınırlı sayıda ve Istranca Park Müdürlüğü tarafından belirlenen yerde ve miktarda toplanabiliyor.
Aynı dağın bir tarafında davul ve gayda sesleri, dans, müzik var. Bizim tarafta ise dinamit ve iş makinesi sesleri. Aramızda 5 metrelik Rezve Deresi var. Aynı bulutta ıslanıp, aynı kuşun sesini duyuyor, aynı suyu içiyoruz. Onlar geleceğe doğal varlıklarını, sularını, ormanlarını, bizler maden çukurlarını bırakacağız.
Aynı dağın bir tarafı doğal varlıklarını tanıtmak için festivaller düzenliyor. Bizde ise doğal varlıkları yok edecek projeler düzenleniyor. Karşı taraf biyosfer rezerv alanı. Çiçek koparmak bile yasak. Yabani orkideler zarar görmesin diye işaretlenmiş. Bizde ise dinamitler patlıyor, iş makinaları dolaşıyor. Karşıda dikkat hayvan çıkar, bizde ise dikkat kamyon çıkar tabelaları var.
Bizim Istrancalarımızda enerji-maden-sanayi-yol projeleri gelmeye devam ederse yarınlara bir şey kalmayacak. Çok daha geç kalmadan 2008-2010 yıllarında yürütülen biyosfer rezerv alan çalışması bir an önce onaylanmalı ve Istrancalarımız biyosfer rezerv alanı ilan edilip korunmalıdır” dedi. (H.Murat Taner)