Organik atıkları atmayın dönüştürün

Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kurum bünyesinde organik mutfak atıklardan sıvı bitki besini ve kompost gübre üretti. Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü teknik personeli Aynur Güngör'ün gerçekleştirdiği proje ile günlük hayatta mutfaktan çıkan organik atıklar kötü koku, sinek, böcek oluşumuna yol açmadan, sıvı besin gübresi ile kompost gübreye dönüştürüldü. Yapılan çalışmaya ilişkin hazırlanan video ise vatandaşlarında benzerini evlerinde uygulayabilmesi amacıyla kurumun web sitesine yüklendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çalışanlarınca beslenen bitkiler üzerinde denenen sıvı toprak iyileştiricinin olumlu sonuçları çiçeklerin renklerinin daha parlak, diri ve canlı olduğu, hızlı bir büyüme sağladığı şeklinde gözlemlendi. Yine organik atıklardan elde edilen kompost gübre ile saksıya ekilen çiçeğin sulanması sonrası su tutma kapasitesinin yükseldiği belirlendi.

Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü teknik personeli Aynur Güngör'ün gerçekleştirdiği proje ile günlük hayatta mutfaktan çıkan organik atıklar (çiğ meyve ve sebze atıkları, yumurta kabukları, çay posası, kahve telvesi, narenciye kabukları, soğan kabukları, bezelye ve barbunya kabukları, mısır kavuzu, kavun ve karpuz kabuklan gibi ...) kötü koku, sinek, böcek oluşumuna yol açmadan, sıvı besin gübresi ile yüksek besin içeriğine sahip toprak düzenleyiciye (Kompost Gübre) dönüştürüldü.
İl Müdürlüğü çalışanları da evlerinde oluşan organik atıkları biriktirip, proje uygulayıcısı Aynur Güngör'e vermek suretiyle projeye tam destek verdiler.
Tüm bireylerin evinde de kolaylıkla uygulayabileceği bu proje ile, cam şişe, metal, plastik, kağıt gibi atıklardan ayrıştırılan organik atıkların geri dönüşüme kazandırılması yolu ile, sıvı bitki besini, hem de kompost gübre üretilmesinin mümkün olduğu bir kez daha gösterildi.
Projede, topraktan elde edilen besin kaynaklı mutfak atıkları, ön işlemler sonrası toprağa gömülerek, yeniden yüksek besleyici özelliğe sahip, kokusuz gübre elde edildi.
Besin artıklarının yanı sıra tuvalet kağıdı ve kağıt havlu rulosu da kullanılan uygulamada başarılı sonuçlar elde edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çalışanlarınca beslenen bitkiler üzerinde denenen sıvı toprak iyileştiricinin olumlu sonuçları çiçeklerin renklerinin daha parlak, diri ve canlı olduğu, hızlı bir büyüme sağladığı şeklinde gözlemlendi.
Yine organik atıklardan elde edilen kompost gübre ile saksıya ekilen çiçeğin sulanması sonrası su tutma kapasitesinin yükseldiği belirlendi.
Bitki ve gıda atıkları gibi organik maddelerin, doğal yolla toprağı ve bitkileri zenginleştiren kıymetli bir gübreye dönüşmesi süreci kompost olarak adlandırılıyor.
Kompost üretimi ile toprak sağlığını iyileştirmek, sera gazı salınımını önlemek, gıda atıklarını geri dönüştürmek ve kuraklık etkilerini hafifletmek gibi çevresel faydaların yanı sıra, atık oranının azaltılması, sera gazı oluşumunun minimize edilmesi, toprak sağlığını iyileştirmesi ve erozyonu azaltması, suyu tutması, bireysel besin atığını azaltması şeklinde çok önemli yararlar elde ediliyor. (H.Murat Taner)