Ramazan Geldi Hoş Geldi

Mübarek Ramazan Ayı 22 Mart 2023 Çarşamba günü kılınacak ilk teravih namazının ardından 23 Mart 2023 Perşembe gecesi kalkılacak ilk sahurla başlayacak. Ramazan ayı dolayısıyla Kırklareli İl Müftülüğü bir dizi program ve etkinlik gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili basın açıklamalarda bulunan Kırklareli İl Müftüsü Yusuf Eviş, her yıl Ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığınca belirli bir temanın ele alınarak işlendiğini belirterek bu yıl ki temanın Kahramanmaraş merkezli depremler göz önünde bulunarak “Raman ve Dayanışma” olarak belirlendiğini bildirdi. Eviş. “Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşımakta ve belirlenen tema, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu bağlamda 2023 yılı Ramazan teması 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 2 depremin açtığı yaralar da göz önünde bulundurularak “Ramazan ve Dayanışma" olarak belirlenmiştir” dedi.

Kırklareli İl Müftüsü Yusuf Eviş, Ramazan Ayına özel Kırklareli Müftülüğünce İl genelinde yürütülecek faaliyetler hakkında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasına, “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş ayı olan bir Ramazan ayına daha kavuşmanın huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 22 Mart 2023 Çarşamba günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 23 Mart 2023 Perşembe gecesi kalkacağımız ilk sahurla bu mübarek aya girmiş olacağız” diyerek başlayan Eviş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılki Ramazan ayı temasını “Deprem ve Dayanışma” olarak belirlediğini aktardı.
Eviş, “Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşımakta ve belirlenen tema, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu bağlamda 2023 yılı Ramazan teması 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 2 depremin açtığı yaralar da göz önünde bulundurularak “Ramazan ve Dayanışma" olarak belirlenmiştir.
Bu vesileyle Diyanet İşleri Başkanlığının talimatına uygun ve genel olarak halkımızın Ramazan ayını en güzel şekilde geçirmesi amacıyla Müftülükler olarak gerekli hazırlıklar yapılmış ve aşağıdaki faaliyetlerin uygulanması planlanmıştır.
1. Teravih Namazı: Ramazan Ayına has ibadetlerden olan Teravih namazı Tüm Camilerimizde cemaatle eda edilecek olup kadın cemaatimiz de katılabilecektir.
2. Hatimle Teravih Namazı: Hatimle teravih namazı ilimiz merkez Karacaibrahimbey Camii (Kapan) ile Lüleburgaz İlçe Müftülüğüne bağlı Kadıali Camii’inde eda edilecektir.
3. Sabah Ezanları ve Sabah Namazları: Sabah ezanları imsak vaktinde okunacak, sabah namazları cemaatle en erken ezandan 20 dk. sonra kılınacaktır.
4. Mukabele: Tüm Cami ve Kur’an Kurslarında mahalli şartlara göre belirlenecek vakitlerde erkek ve kadın cemaate yönelik mukabele okunacaktır.
5. İftar Programları: Müftülüklerimize bağlı Kur’an Kurslarımızda hayırseverlerin desteği ile hazırlanan iftar sofraları yanında yine hayırsever vatandaşımızın desteği ile Depremzedeler başta olmak üzere çeşitli kesimlere özel iftar programları düzenlenecektir.
6. Sosyal Medya Video İçerikleri: Merkez Hızırbey Camiinde öğle namazından önce yapılacak vaaz programı İl Müftülüğüne ait youtube hesabından günlük olarak yayınlanacaktır..
7. Öğle ve Yatsı Namazlarından Önce Vaaz Yapılması: İlimiz Merkez Hızırbey ve Tüm İlçe Merkez Camilerinde öğle ve yatsı namazlarından önce İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri, İl ve İlçe Müftüleri, Vaizler, Din Görevlileri ve Emekli personel marifetiyle vaaz yapılarak Merkezi sistem ile çevre camilere ulaştırılacaktır.
8. Fetva Hizmetleri: Halkımızın dini sorularına, Müftülüklere gelmeleri durumunda uzman görevlilerce yüz yüze cevaplandırılabileceği gibi İlimizin her tarafından ALO 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattını aramaları durumunda sabah 09.00’dan akşam 22.00’ye kadar cevap verilecektir.
9. İtikaf: Ramazan ayına özel bir ibadet olan ve Ramazan ayının son 10 günü uygulanan itikaf ibadetini yapmak isteyen vatandaşlarımız için mülki amir onayı ile Merkez Ahmet Cevdet Paşa Cami İtikaf için hazırlanmış ve vatandaşa duyurulmuştur.
10. Zekat, fitre ve Bağışların Kabulü: Yardımsever vatandaşlarımızın rahmet ayı Ramazan’da verecekleri Zekat, fitre ve bağışları İl ve İlçe Türkiye Diyanet Vakfı şubelerince makbuz karşılığı kabul edilecektir. Hesaba göndermek isteyenler için İban Numaralarını şöyledir;
TÜRKİYE DİYANET VAKFI BAĞIŞ BANKA BİLGİLERİ
ALICI ADI : Türkiye Diyanet Vakfı Kırklareli Şubesi
Zekat Hesabı : TR31 0001 5001 5800 7302 3427 14
Fitre Hesabı : TR45 0001 5001 5800 7302 3427 53
Bağış Hesabı : TR34 0001 5001 5800 7286 6031 49
11. Yardım Hizmetleri: 2022 yılı Ramazan ayı ve sair vakitlerde Türkiye Diyanet Vakfı Kırklareli Şubesine gelen zekâtlar ile İlimiz Genelinde “600 aileye gıda yardımı”, “1200 aileye ise market ve giyim alış-veriş çeki” verilmiştir. İhtiyaç sahibi birçok aileye ve Üniversite öğrencilerine nakit desteğinde bulunulmuştur.
12. “Yeryüzünde İyilik Egemen Oluncaya Kadar” düsturu ile, “alan el ile veren el”e aracılık eden Vakfımız, halkımızın güvenini kazanmış ve her yıl bağış miktarı artarak devam etmiştir. Bu vesileyle, 2023 yılı Ramazan ayında da gelen zekât, fitre ve bağışlar vesilesiyle ilimizde ikamet eden Depremzede vatandaşlar başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine gıda ve giyim yardımı yapılacaktır.
Bu vesileyle Ramazan ayınızı tebrik eder, Ramazan ayının sizler ve tüm insanlık adına hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah’tan dilerim” açıklamasında bulundu. (Haber Merkezi)