Ramazan sonrası hareketsiz kalmayın

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın yeniden eski haline dönebilmesi için Bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenmeye, öğün atlamamaya, bol su içmeye ve sağlıklı   beslenme ilkelerine uymanın yani sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Ramazan ayı sonrasında fiziksel aktivitenin önemine ilişkin bir açıklama yapan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama, bol su içme vb. sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yani sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Düzenli fiziksel aktivitenin kas gücünü ve vücut esnekliğinin arttırdığını, kalp damar sisteminin güçlendirerek dayanıklılığının arttırdığını kaydeden Cerit, "Düzenli egzersizle kişi gerilimini azaltabilir, günlük baskılardan uzaklaşabilir ve zihnini zinde tutabilir. İdeal vücut ağırlığına ulaşmayı ve yağ dokusunda azalmayı sağlar. Daha iyi motor koordinasyon sağlar. Çevikliği artırır" dedi.

Düzenli egzersizin yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıkları, şişmanlık (obezite), seker hastalığı (diyabet), kemik erimesi (osteoporoz), depresyon, bel ağrısı, kireçlenme (artrit) gibi birçok hastalıktan koruduğunu ya da var olanların şiddetinin azalmasına yardımcı olduğunu belirten Cerit, bu nedenle egzersiz yapma imkânı olmayanların dahi gün içindeki mecburi hareketlerini egzersize dönüştürmesinin önemine işaret etti. Cerit, "Özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmek, gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola yürüyerek devam etmek, hekim tarafından yasaklanmadığı takdirde asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak, hızlı yürüyüşle alışveriş yapmak hafif bir egzersiz yerine geçebilir" diye konuştu. 

Belirli bir program dahilinde ve profesyonel yardım almadan yapılacak egzersizlerde bilinmesi gereken bazı kurallar olduğunu kaydeden Cerit, bu kuralları şöyle sıraladı;

"Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar egzersize gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlamalı ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalıdırlar.

Egzersiz öncesinde yumuşak ve yavaş hareketlerle gererek kaslar işitilmelidir.

Ani hareketler ve aşırı yüklenme özellikle daha önceden alışık olmayan bireylerde spor yaralanmalarına neden olabilir.

Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programlarına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekime başvurmalıdırlar.

Egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği bilinmelidir. 

Açık havada yapılacak sporlar için hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamları seçmek dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır.

Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır."