Ramazan Yaklaşırken... Oruç Tutanlar Nasıl Beslenmeli?

Bugün itibariyle Ramazan'a sayılı günler kaldı.

Uzmanlar sahura kalkmadan sadece iftarda yenilen yemekle oruç tutulmasının kilo artışına neden olabileceği uyarısında bulundu. Yapılan bazı çalışmalarda Ramazan ayında daha fazla enerji, karbonhidrat ve yağ alındığını ve daha az protein alındığına dair çalışmalar olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gülşah Dere Esendir, kilo alımını önlemede dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Oruç tutmak isteyenleri mutlaka sahura kalkmaları ve dengeli beslenmeleri konusunda uyaran Uzm. Gülşah Esendir “Çeşitli besinlerin, en az üç ana öğünde dengeli bir şekilde alınması çok önemlidir. Ramazan’da öğün sayısının düşmesi, oruçlu çocuk ve gençlerin fiziksel gelişimini ve vücut metabolizmasını olumsuz etkileyebilir.” dedi.
Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınılmalı
Uzm. Esendir sahurda aşırı yemek yerine daha yavaş sindirilen, besin değeri yüksek posalı yiyeceklerin seçilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Sahurda tok tuttuğu gerekçesiyle bol karbonhidrat içeren pilav, makarna, börek benzeri besinlerin tüketilmesi sonucunda oruç tutunların daha hızlı acıktığını belirtti.
Kolay oruç tutmak için ipuçları
Uzm. Esendir bir aylık süreçte daha kolay oruç tutmak için vatandaşların uygulaması gerekenleri birkaç madde halinde sıraladı. İşte Ramazan ayını kolay geçirmek için yapılması gerekenler;
Sahurda kahvaltı çaşitlerini tercih edin,
Sahurdan hemen sonra yatmayın,
İftar sofranızda mutlaka çorba bulundurun,
Tatlılara biraz ara verin,
Gece bıyunca hareket edin,
Bol sıvı tüketin.