Sağlık Çalışanlarının Yükünü Hafifletecek Yapay Zeka: Doktorlardan 10 Kat Daha Hızlı

İsviçre'den bir doktor tarafından yapılan açıklamaya göre, bilim insanları yapay zeka programı Chat GPT'nin doktorlardan yaklaşık 10 kat daha hızlı tıbbi raporlar hazırladığını belirledi. Bu gelişme, sağlık sektöründe idari işlerin azaltılması ve doktorların hastalara daha fazla zaman ayırabilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İsveçli ve İsviçreli araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bir pilot çalışmada, Chat GPT ile insan gücünün hız ve tutarlık açısından karşılaştırıldığı ortaya çıktı. Çalışmada, 2 ortopedik cerrah tarafından hazırlanan kurgusal vakaların hastane taburcu kağıtları, hem doktorlar hem de Chat GPT tarafından dolduruldu ve sonuçlar alanında uzman 15 kişilik bir heyete sunuldu.

Yapay zeka 10 kat daha hızlı

Araştırma sonuçlarına göre, doktorlar tarafından hazırlanan raporlar için ortalama 27,8 dakika harcanırken, Chat GPT benzer kalitedeki bir raporu oluşturmak için ortalama sadece 2,9 dakikaya ihtiyaç duydu. Uzmanlar, raporlar arasında fark göremedi ve yapay zekanın insanlardan çok daha hızlı olduğunu doğruladı. Araştırma sonuçları, "Acta Orthopaedica" dergisinde yayımlandı.

Uppsala Üniversitesi Hastanesi'nde ortopedi doktoru olarak çalışan Cyrus Broden, Chat GPT'nin hazırladığı notların genel olarak insan eliyle hazırlananlara eşdeğer kalitede olduğunu belirtti. Ancak yapay zekanın insanlardan 10 kat daha hızlı olduğunu vurgulayarak, yapay zekanın sağlık çalışanlarının üzerindeki idari yükü azaltma fırsatları sunduğunu ifade etti.