Seçim İptali Durumunda Yeniden Sandık Başına Ne Zaman Gidilecek?

Yerel seçime sadece 3 gün kala, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 2972 sayılı Yerel Seçim Kanunu'na ilişkin önemli bir kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karara göre, seçim iptal edilirse yeni oy verme günü olarak 2 Haziran 2024 Pazar belirlendi ve yeniden aday tespiti yapılmayacak.

YSK'nin kararına göre, seçimin iptali durumunda yeniden seçim yapılacak çevre ilgili il seçim kurulu tarafından derhal ilan edilecek ve bu ilandan sonra gelen 60'ıncı günü takip eden ilk pazar günü oy verme işlemi gerçekleştirilecek. Buna göre, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Yerel Seçimlerinde seçimin iptali halinde oy verme günü olarak 2 Haziran 2024 Pazar belirlendi.

Yeniden Aday Tespiti Yapılamayacak

Bu karar, siyasi partilerin ve bağımsız adayların yeniden aday tespiti yapamayacakları ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar durumunda ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecekleri şeklinde detaylandırıldı.

Ancak, yapılan bir seçimin sadece oy verme ve sonrasına ilişkin bazı işlemler nedeniyle iptal edilmiş olması halinde, yeniden yapılacak seçimde iptal edilen seçime bağlı olarak yapılan veya yerine getirilen tüm işlemlerin tekrarlanmasına gerek olmayacak.