TEMA Vakfı, "Bugün Çernobil Felaketinin 38. Yıl Dönümü"

Çernobil Faciasının üzerinden 38 yıl geçti, hala etkileri devam ediyor. TEMA Vakfı İğneada, Sinop ve Akkuyu'daki nükleer santral projelerinden vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.

Bugün, 1986’da meydana gelen Çernobil felaketinin yıl dönümü olması nedeniyle TEMA Vakfı, İğneada, Sinop ve Akkuyu’daki nükleer santral projelerinden vazgeçilmesi gerektiğini hatırlatmak amacıyla paylaşım yaptı. TEMA Vakfı, enerji üretiminde; ekosistem üzerindeki baskıların en az olacağı, temiz ve yenilenebilir enerji politikalarının tercih edilmesinin önemini bir kez daha vurguladıklarını belirtti.

TEMA Vakfı, “Son 10 yılda Türkiye’de deniz sularının iklim krizine bağlı olarak 1 derece üzerinde ısındığı tespit edildi. Nükleer santrallerde soğutma amacıyla kullanılan deniz suyu, su sıcaklığının daha da artmasına neden oluyor. Deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artış ile çevre üzerindeki olumsuz etkiler daha da artıyor.” bilgilerini facianın sonucu olarak paylaştı.

Çernobil Faciası Nedir, Nelere Sebep Olmuştur?

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna-Kiev şehrine 130km uzaklıkta bulunan, Çernobil Nükleer Santrali’nin 4. reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır. Bu faciadan, radyasyon yayılması sonucu Rusya, Türkiye ve Avrupa ülkelerinde çevre felaketi yaşandı. Zehirli bulutların ABD ve japonya’ya kadar ulaştığı söyleniyor. Milyonlarca insanın radyasyona bağlı hastalıklara yakalanarak yaşamını yitirdiği biliniyor. Doğrudan veya dolaylı 200 bin kişinin ölümüne sebep olduğu belirtilen faciada, olayın şokuyla yüzlerce kişi intihar etti ve yüzbinlerce bebek sakat doğdu. Ayrıca uzmanların açıklamalarına göre, faciadan etkilenen yerlerde kanser vakaları arttı. Günümüzde Çernobil patlamasının etkileri hala devam etmektedir.