Trakya Üniversitesi Bulgaristan'dan Belediye Başkanlarını Ağırladı

Trakya Üniversitesi’nin davetlisi olarak Edirne’ye gelen Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis önderliğindeki Bulgaristan Kırcaali, Haskovo, Smolyan bölgesi belediye başkanları ve beraberindeki yetkililer, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’ne gerçekleştirdikleri nezaket ziyareti ve Edirne Valiliği’nin verdiği öğle yemeğinin ardından temaslarda bulunmak üzere Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Trakya Üniversitesi, Bulgaristan’dan önemli misafirleri ağırladı. Trakya Üniversitesi’nin davetlisi olarak bir dizi temasta bulunmak ve olası iş birliklerini değerlendirmek üzere Edirne’ye gelen Kırcaali, Haskovo ve Smolyan bölgesi belediyelerinden 18 kişilik heyet, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile bir araya geldi. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere Trakya Üniversitesinin bölgeye sunabileceği proje ve çalışmaların değerlendirildiği görüşmelerde, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Dr. Murat Türkyılmaz da hazır bulundu.
Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis başkanlığındaki Momçilgrad Belediye Başkanı İlknur Kyazim, Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali, Ardino Belediye Başkanı İzet Şaban, Krumovgrad Belediye Başkanı Sebihan Mehmet, Rudozem Belediye Başkanı Rumen Pehlivanov, Madan Belediye Başkanı Fahri Molaysenov, Borino Belediye Başkanı Mustafa Karaahmet, Stambolovo Belediye Başkanı Adnan Kyazim, Macarovo Belediye Başkanı Ercan Yusuf, Kırcaali Meclis Başkanı Yusein Ahmet, Kirkovo Meclis Başkanı Sali Ramadan, Mineralni Bani Meclis Başkanı Mehmet Şakir, Cebel Meclis Başkanı Seyfi Mehmedali, Ardino Meclis Başkanı Sezgin Bayram, Çernooçene Belediyesi Bölüm Müdürü Ruşen Feyzula, Kırcaali Belediyesi Bölüm Müdürü Mehmet Bilyal ve Kırcaali Belediyesi Koordinatörü Bayram Yusein’den oluşan heyet, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından Rektörlük Binası’nda Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi
COVID-19 salgınında tüm dünyanın olduğu gibi kendilerinin de zor zamanlardan geçtiğini belirten Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, bu dönemde Trakya Üniversitesinin kendilerinin yanında olduğunu ve tüm imkânları ile destek verdiğini söyledi. Trakya Üniversitesi ile çok önemli iş birliklerini hayata geçirdiklerini ve bunlara yenilerini eklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Başkan Hasan Azis, “Türkiye ve Bulgaristan’daki COVID-19 tedavi protokolünü görüştüğümüz ve canlı yayınla tüm Bulgaristan’da yayınlanan önemli bir çalışmaya imza attık. Bu çalışma sonrası Sofya’da Bakanlık yetkililerinden pozitif dönüşler aldık. Bu çalışma sonrasında Trakya Üniversitesinden hocalarımız akciğer kanseri tanı, tedavi ve yaklaşımları ile alakalı olarak yine Kırcaali Devlet Hastanesindeki doktorlarımızla bir araya geldi. Bu ve benzeri pek çok projeyi hayata geçirdik. Her dönemde Trakya Üniversitemizin desteğini yanımızda hissettik. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Trakya Üniversitesi ile birçok noktada ortak çalışmalar ve projeler gerçekleştirmeye hazır olduklarını ifade eden Hasan Azis, ilk aşamada belediye başkanları olarak bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “İkinci aşamada ortaöğretimde görev alan öğretmen ve müdürlerimizi, üçüncü aşamada da velileri ve öğrencileri Trakya Üniversitesi ile tanıştıracağız. Uzun zamandır konuştuğumuz bir başka konu da Ar-Ge, inovasyon merkezleri konumundaki teknopark… Kırcaali’den bir şirketin Trakya Üniversitesi Teknopark’tan faydalandığını biliyorum. Trakya Üniversitesi ile teknopark alanında beraber çalışabiliriz. Aynı zamanda sağlık alanında da çalışmalarımızı artırabiliriz. Ben Üniversitenin imkânlarını çok iyi biliyorum ve kıymetli belediye başkanlarımızın da göreceğine eminim. Bölgemize ve insanımıza, Trakya Üniversitesi Hastanesi gibi tanınmış ve büyük bir hastane ile iş birliğinin faydalı olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Davetlerine icabet eden Bulgaristan heyetini, Trakya Üniversitesinde ağırlamaktan onur duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Üniversitenin imkânlarını, bölgenin belediye başkanlarına yerinde, Edirne’de anlatmaktan mutlu olduklarını belirtti. Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz” dizelerinde belirttiği duygunun bu ve benzeri vesilelerle daha da pekişeceğini dile getiren Rektör Tabakoğlu “Biz Trakya Üniversitesi olarak, tüm Balkan halklarına ve tüm dünyaya aynı şekilde yaklaşıyor, kucak açıyoruz. Ancak Bulgaristan’daki soydaşlarımızla ve tüm Bulgaristan halkıyla, coğrafi yakınlığımız nedeniyle ayrı bir hukukumuz, gönül bağımız var.” dedi.
Trakya Üniversitesinin elindeki tüm imkân ve kabiliyetleri, bölge insanının hizmetine sunmaya hazır olduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Sizlerin geliştireceği çalışmalara biz tüm imkânlarımızla destek vermeye hazırız. Örneğin uzmanlık eğitimlerine devam etmek isteyen doktorlarınızı burada, Üniversite hastanemizde yetiştirebilir, sağlık alanındaki iş birliğimizi daha da güçlendirebiliriz. Bununla birlikte Bulgaristan’dan gelen 1.200 civarındaki öğrenci sayımızı daha yukarıya çıkarabiliriz. Çünkü Edirne ve Kırcaali, hem coğrafi hem de kültürel olarak birbirine oldukça yakın iki komşu bölge ve burada öğrencilerimizin kendilerini evlerinde hissedebileceği, akrabaları ile bir arada olabileceği bir ortam var. Özetle Trakya Üniversitesi olarak, bugüne kadar olduğu gibi, sağlıktan eğitime, bilimden teknolojiye akla gelebilecek her alanda bölge insanın sorunlarına derman olacak kalıcı çözümler üretmek için hazırız ve her zaman yanınızdayız.” dedi.
Konuşmaların ardından Trakya Üniversitesi’nin tanıtım filmi izlendi. Devamında Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, gerçekleştirdiği 3 ayrı sunumla, Trakya Üniversitesi’ni ve sahip olduğu değerleri, ayrıntılı bir şekilde misafirlere anlatarak, Üniversitenin eğitim ortamı, kalite ve strateji odaklı çalışmaları, sağlık alanındaki yetkinlikleri ve Balkanlar politikası ile ilgili bilgiler paylaştı. Rektör Tabakoğlu ardından misafir belediye başkanlarının sorularına cevap verdi. Büyük bir dikkatle takip edilen sunumların ardından hediye takdimi ile toplantı sona erdi.
Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmenin ardından Bulgaristan heyeti, Trakya Üniversitesi Teknopark’a da bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Özdemir’in faaliyet ve çalışmaları hakkındaki sunumu takip eden heyet, geliştirilecek projelerde iş birliğine açık olduklarını belirtti. Teknopark ziyareti sırasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve Prof. Dr. Ahmet Atakişi’nin de eşlik ettiği heyet, görüşme sonrasında Edirne Belediyesi Katı Atık Arıtma Tesisi’ni ziyaret ederek temaslarını sonlandırdı. (Trakya Üniversitesi)