Trakya Üniversitesinde öğrencilerin sorunlarının ve çözüm yollarının konuşulduğu çalıştay düzenlendi

Trakya Üniversitesinde gerçekleştirilen çalıştayda öğrencilerin farklı alanlarda yaşadığı sorunlar ele alınarak sorunlu alanlara dair atılması gereken adımlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştay, çok sayıda akademisyen ile kamu kurum ve kuruluşlarından personeli, öğrenciler ile bir araya getirdi. Alanında uzman kurum içi ve kurum dışından katılımcıların iştirak ettiği çalıştayda öğrencilerin barınma, yemek, ulaşım ve sağlık gibi konularda yaşadıkları sorunlar ile farklı konulardaki talep ve beklentileri 11 ayrı başlıkta görüşüldü.
Çalıştaya Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve dekanlar, müdürler ile kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Öğrencileri doğrudan ilgilendiren konuların ele alındığı ve eğitim-öğretim ile üniversitedeki akademik ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çözüm önerilerinin konuşulduğu çalıştay, 200’e yakın öğrencinin katılımı ile gerçekleşti.Çalıştaya ilişkin bilgiler veren Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Metin Aydoğdu, üniversitede kalite süreçlerinin yaygınlaşması ve geliştirilmesinde en önemli paydaşlarının öğrenciler olduğunu söyleyerek, öğrencilerin mutluluğunun kendi mutlulukları olduğunu ifade etti. Valilik başta olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü, Millî Eğitim Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulacağını ifade eden Prof. Dr. Metin Aydoğdu “Öğrencilerimizin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin neler olduğunun belirlenmesi amacıyla, her biri alanında uzman akademisyenlerimizin yanı sıra dış paydaşlarımızın da katılımıyla bir çalıştay organize ettik. Amacımız, sorunları öğrencilerimizin görüşlerine göre analiz ederek bu sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Çalıştayın, öğrencilerin ihtiyaçlarını belirleyerek onlara destek olmak ve sürecin daha sağlıklı yürümesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca başta kalite süreçleri olmak üzere eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve diğer süreçlere de önemli bir katkısı olacaktır. Rektörlüğümüz ve üniversite yönetimimizin destekleriyle başlattığımız bu tür çalışma ve uygulamaları geleneksel hale getirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Buradan elde edilecek çıktıları ve sonuçları değerlendirerek, bu doğrultuda yürüteceğimiz çalışmalarla sürece katkısını ilerleyen süreçlerde yeniden ele alacağız.” dedi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yükseköğretimde kalite kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması konusunda Trakya Üniversitesinin iyi bir konuma ulaştığını ifade ederek, bu doğrultuda önem verdikleri konuların başında öğrenci odaklı bir yönetim anlayışı olduğunu dile getirdi. Üniversite olarak bu noktada Türkiye’de ilk olabilecek uygulamaları hayata geçirdiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Katılımcı yönetim anlayışımız doğrultusunda öğrencilerin üniversite yönetiminde söz sahibi olmalarını önemsiyoruz. Bu anlayışla 5 yıl önce Türkiye'nin ilk ve en aktif öğrenci senatolarından biri olan Trakya Üniversitesi Öğrenci Senatosu’nu kurduk. Ayrıca sayıları 100’ü geçen öğrenci topluluklarımız aracılığıyla öğrencilerimizle sürekli diyalog halinde ve bir aradayız. Onların fikir ve görüşlerine her zaman önem veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Çalıştay kapsamında öğrencilerle bir arada olarak görüş ve önerilerini dinleyeceklerini, sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştireceklerini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Öğrenciler bizim her şeyimiz. Onların mutluluğu için daha kaliteli, daha uygun sosyal imkânlarla öğrencilik hayatlarını devam ettirebilmeleri için her şeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda 11 farklı başlıkta akademisyenler ve kurum kuruluşlarımızdan temsilciler ile öğrencilerimizi bir araya getirdik. 11 masada belki de yüzlerce fikir ortaya çıkacak ve bu fikirlerin çözümü için çalışıyor olacağız. Öğrenci arkadaşlarımız kendilerinin yanında olan bir üniversite görmekten çok mutlular. Burada görüşülecek her bir konunun takipçisi olacağımızı ve güzel bir şekilde sonuçlandıracağımızı görmek bizleri de mutlu edecektir. Organizasyona ve bu sürece katkı sunan başta Prof. Dr. Metin Aydoğdu olmak üzere kalite komisyonumuzun değerli üyelerine ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.” dedi.
Geleneksel hale gelmesi planlanan çalıştayın, öğrencilerin ihtiyaç duydukları anlarda yanında olmayı, genel veya bireysel akademik ve idari sorunları ile her konudaki dilek, istek ve önerilerini üniversite yönetimine aktarmada köprü vazifesi görmesi bekleniyor.
Çalıştayda görüşülen sorun alanları içerisinde aşağıda belirtilen konular yer aldı.
1. Öğrencilerin akademik ve idari sorunları ve talepleri
2. Öğrencilerin psikolojik destek ihtiyaçları
3. Öğrencilerin barınma sorunları ve ihtiyaçları
4. Öğrencilerin kariyer ve kişisel gelişim konularındaki beklentileri
5. Öğrencilerin değişim programlarına (Erasmus vb.) yönelik talep ve beklentileri
6. Öğrencilerin yemek ve kantin hizmetlerinden beklentileri
7. Öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçları
8. Öğrencilerin şehir içi ulaşım sorunları ve beklentileri
9. Öğrencilerin AR-GE ve girişimcilik olanakları
10. Öğrencilerin staj ve uygulamalı eğitimden beklentileri
11. Öğrencilerin sağlık hizmetlerinden beklentileri (Trakya Üniversitesi)