Türkiye'nin 'en yaşlı' ve 'en genç' illeri açıklandı

"Türkiye Yaşlı Profili Araştırması 2023" sonuçlarına göre Türkiye'nin 'en yaşlı' ve 'en genç' nüfusa sahip illeri belirlendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Yaşlı Profili Araştırması 2023" sonuçlarına göre, Türkiye'de en fazla yaşlı nüfus oranına sahip il Sinop, en düşük yaşlı nüfus oranına sahip il ise Şırnak oldu.

Araştırma kapsamında 23 Ekim-18 Aralık tarihleri arasında yurt genelinde yapılan alan uygulaması ile 50 yaş ve üzeri kişilerle bilgisayar destekli yüz yüze görüşme yöntemiyle bilgiler derlendi. Türkiye, yaşlı nüfus oranı bakımından 184 ülke arasında 67'nci sırada yer aldı.

En yaşlı nüfus oranına sahip iller incelendiğinde, Sinop yüzde 20 ile listenin başında yer aldı. Sinop'u yüzde 19,5 ile Kastamonu, yüzde 18,3 ile Giresun izledi. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu il ise yüzde 3,5 ile Şırnak olarak belirlendi. Şırnak'ı yüzde 4 ile Hakkari, yüzde 4,2 ile Şanlıurfa izledi.

Araştırma ayrıca Türkiye genelinde yaklaşık her 4 haneden birinde en az bir yaşlı fert olduğunu ortaya koydu. Tek başına ikamet eden yaşlı oranı en yüksek il ise Balıkesir oldu. Araştırmaya göre, Türkiye genelinde 1 milyon 669 bin 270 yaşlı birey tek başına yaşamakta, bu nüfusun dörtte üçünü ise tek başına yaşayan yaşlı kadınlar oluşturuyor.