Türkiye'ye "Çöl Tozu" Geliyor

Meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden pazartesi günü itibarıyla Türkiye'de toz taşınımı başlayacak.

Türkiye'de Sahra Çölü'nden yoğun toz taşınımı bekleniyor. Özellikle akciğer hastalıklarına sahip kişiler için maske takılmasını öneren uzmanlar, ülkenin büyük bir bölümünün fırtına ve çöl tozunun etkisi altında olacağını belirtiyor.

Meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden pazartesi günü itibarıyla Türkiye'de toz taşınımı başlayacak.

Uzmanlar, her yıl 2 milyar ton tozun çöllerden taşındığını ve bu tozların doğayı gübrelediğini belirtiyor. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren yoğun bir döneme girileceğini ifade edilirken, özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişilerin maske takmasını öneriliyor.

Maske Kullanılmalı

Çöl tozlarıyla beraber havada polen miktarının artacağına dikkat çeken yetkililer, astım gibi akciğer hastalıklarına sahip olanların bu dönemde dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle bahar alerjisi olarak bilinen semptomların yaşanabileceğini belirtilirken, bu dönemde partikül tutucu maske takmanın önemine dikkat çekildi.

Araçlar Çamura Bulanacak

Çöl tozlarının havada yoğunlaşmasıyla birlikte araçların üzerinin çamura bulanabileceği belirtildi. Kırmızı renkli tabakalı silikat nedeniyle araçların üzerinde oluşacak çamurun, tarımda verimliliği artıracağını ancak sağlık açısından dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.