Üretici yerli yulaftan umutlu

Kırklareli’nin Merkez’e bağlı Kayalı Köyü’nde yerli yulaf demostrasyonlarının olumlu sonuç verdiği, üreticinin önümüzdeki sezon için umutlu olduğu bildirildi. Kırklareli İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli yulaf çeşitlerinden kurulan demonstrasyonların yeni yerli yulaf çeşitlerinin üreticiler tarafından tanınmasını sağladığını, bu doğrultuda tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından Kırklareli’nin önemli köylerinden Merkez’e bağlı Kayalı Köyü’nde gerçekleştirilen yulaf demostrasyonlarının hem üreticiyi mutlu ettiğini hem de ileriye dönük umutlandığını açıkladı. İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Demonstrasyonu ve yapılan eğitim çalışmaları ile Kayalı Köyümüzde yulaf ekilişleri önceki yıllara göre artarak devam etmekte olup hayvancılık işletmelerimizin kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasının yanında önemli ekonomik katkı sağlamaktadır” denildi

İnsan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yulaf yetiştiriciliği Kırklareli’nde giderek artıyor. Toprak seçiciliği çavdardan sonra en az olan serin iklim tahılı olan yulaf, yeterli nemi olan fakir topraklarda bile rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Yulaf köklerinin toprağın 20-25 cm derinlerine kadar yayılması ve oluşan kuvvetli kök sistemi ile topraktaki mevcut besin maddelerinden diğer buğdaygillere nazaran daha fazla yararlanabiliyor.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ülkemiz tarımında oldukça eski bir yeri olan ve kıtlık yıllarında da ülkemizde ekmeklik tahıl olarak kullanılan yulaf demostrasyonları hakkında hemde yulafın ekonomik değeri hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1960’lı yıllara kadar yulaf ekim alanları ve üretiminin sürekli artış gösterdiği, ancak bu yıllardan itibaren ekim alanlarında yaşanan azalma ile üretim miktarında da azalma meydana geldiği belirtildi.
Ancak son yıllarda özellikle hayvan beslenmesinde girdi maliyetlerinin artması nedeniyle hayvancılık işletmelerinin dane, yeşil ot ve silaj olarak kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasında yulafın öneminin daha da arttığı vurgulandı.
Hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli yulaf çeşitlerinden kurulan demonstrasyonların yeni yerli yulaf çeşitlerinin üreticiler tarafından tanınmasını sağladığı vurgulandı. Yulaf yetiştiriciliğinde özellikleri düşük vasıflı arazilerin kaba yem üretimi için kullanılmasını sağlayan yulafın başta buğday, ayçiçeği ve mısır gibi stratejik öneme sahip ürünlerin üretim alanlarının dışındaki arazilerin değerlendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.
Bu kapsamda tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından Kırklareli’nin önemli köylerinin başında gelen Kayalı Köyünde işletmelerin yoğun bir kaba yem ihtiyacı bulunduğu, bu amaçla kurulan yulaf demonstrasyonu ve yapılan eğitim çalışmaları ile Kayalı Köyünde yulaf ekilişlerinin önceki yıllara göre artarak devam ettiği, hayvancılık işletmelerinin kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasının yanında önemli ekonomik katkı sağladığı aktarıldı. (H.Murat Taner)