Üreticilere salep yumrusu dağıtıldı

Kırklareli İl Özel İdaresi destekli “Salep Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında Pınarhisar’ın Evciler Köyü’nde üreticilere yönelik hem bilgilendirme yapıldı hem de salep yumrularının dağıtımı yapıldı. Endemik türler arasında yer alan salebin doğadan toplanması yasak. 

Endemik bir bitki türü olduğu için doğadan toplanması yasak olan ve tarımda ekonomik değeri yüksek salep orkidesinin üreticilerle tanıştırılması amacıyla Pınarhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Doğan, görevli ziraat mühendisleri ile birlikte Pınarhisar’a bağlı Evciler Köyünde girişimci kadın üreticilerle ilçede gerçekleştirilecek olan Kırklareli İl Özel İdaresi destekli Salep Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 19 Mayıs Salep Evi Derneği Başkanı Hakkı Karaman ve teknik ekibi ile eğitim gerçekleştirdi. Salep bitkisi yetiştiriciliği ile ilgili dikiminden hasat dönemine kadar geçen süre ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Üreticilere salep yumruları teslim edildi. Yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanıldığı salep yetiştiriciliğine talebin artmasına paralel olarak ilçede salep üreticiliğinin yaygınlaştırılmasının öngörüldüğü belirtildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Bazı salep orkidesi türleri doğada tohumdan kolayca çoğalabilmektedir. Bir tohum kapsülünde milyonlarca tohum olmasına rağmen bunların çok az bir kısmı yaşama imkânı bulmaktadır. Yapılan çalışmalarda laboratuvar şartlarında doku kültürü ile üretim çalışmalarından başarılı sonuçlar alınmış fakat dış ortama aktarılmasında sorunlarla karşılaşılmıştır. Bu nedenle salep orkidelerinin fide oluşturma aşamasında gerekli olan toprak özelliklerinin incelenmesi gereği ortaya çıkmıştır. Bölgemizde salep üretiminin yaygınlaşacağını öngörmekteyiz” denildi. (H.Murat Taner)