Yerli ve Milli Tohum Demonstrasyonlarına Yakın Takip

Kırklareli Merkez, Vize ve Kofçaz’a bağlı köylerde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden tedarik edilen Buğday, Arpa ve Yulaf tohum çeşitlerinden demonstrasyonlar kuruldu. "Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla kurulan demonstrasyonların 1. Döneminde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını belirten Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “Yöre çiftçilerimizin de yakından takip ettiği demonstrasyonlarımızın kontrolleri tarla sahipleri ve teknik  elemanlarımızca da sık aralıklarla dolaşılmaya ve kontrol edilmeye devam edecektir. Demonstrasyonlarımızın kurulu olduğu köylerde çiftçilerimize yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir. Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerimizce geliştirilen yerli ve milli tohumlarımız ülkemiz tarımı için ve geleceğimiz için de önemli bir yere sahiptir” dedi.

"Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganından yola çıkılarak Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve bağlı Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri işbirliğinde yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon kurulumu çalışmalarının yürütülmesine devam ediliyor.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu kapsamda planlama yapılarak çeşit sahibi Koordinatör Enstitüsü olan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden tedarik ettiği Buğday-Arpa ve Yulaf, tohum çeşitlerinden demonstrasyonlar kuruldu.
Kurulan demonstrasyonlardan;
1-Yulaf çeşit demonstrasyonları: Merkez ilçe Kayalı köyünde (Aday-Halkalı-Kınalı-Küçükyayla çeşitlerinden, Merkez ilçe Kula köyünde (Kahraman-Kınalı ve Kırklar çeşitlerinden) ve Vize İlçesi Akpınar Köyünde (Aday-Kahraman-Kınalı ve Küçükyayla çeşitlerinden) kuruldu.
2-Buğday çeşit demonstrasyonu: Merkez ilçe Kula köyünde Aday-Damla ve Saban çeşitlerinden,
3-Arpa çeşit demonstrasyonu ise Kofçaz ilçesi Beyci Köyünde Ekim-Ocak ve Orak çeşitlerinden kuruldu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada demonstrasyonların 1. dönem kontrollerinde olumsuz bir durum gözlemlenmediğini bildirdi. Aksoy, “Yöre çiftçilerimizin de yakından takip ettiği demonstrasyonlarımızın kontrolleri tarla sahipleri ve teknik elemanlarımızca da sık aralıklarla dolaşılmaya ve kontrol edilmeye devam edecektir. Demonstrasyonlarımızın kurulu olduğu köylerde çiftçilerimize yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir. Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerimizce geliştirilen yerli ve milli tohumlarımız ülkemiz tarımı için ve geleceğimiz için de önemli bir yere sahiptir” dedi. (H.Murat Taner)