Yılın İlk Güneş Tutulması Bugün! Türkiye'den İzlenebilecek mi?

2024 yılının ilk güneş tutulması 8 Nisan Pazartesi günü (bugün) gerçekleşecek.

Belirli bir konum için kısmi tutulma bir ile üç saat sürecek olsa da, tam tutulmayı yakalama süresi çok daha kısa olacak; yalnızca birkaç saniye ila yaklaşık üç dakika sürecek. Tam güneş tutulması Meksika, ABD ve Kanada'nın üzerinden geçecek. Sadece bu üç ülkede 8 Nisan'da güneş yüzde 100 kapatılacak. Grönland, Portekiz ve İzlanda'nın da aralarında bulunduğu 43 ülke bu manzarayı kısmi güneş tutulması olarak izleyebiliyor.

Güneş tutulması Türkiye saati ile 18:42'de başlayacak, tam tutulma 21:17'de meydana gelecek, 23:52'de ise sona erecek. Ancak, bu olağanüstü doğa olayı Türkiye'den izlenemeyecek.

Uzmanlar, güneş tutulmasını izlemek isteyenleri uyarmakta. Kanada Uzay Ajansı, uygun koruma olmadan doğrudan güneşe bakmanın ciddi görme kaybına neden olabileceğini belirtiyor. "Sadece birkaç saniye güneşe bakmakla hasar oldukça hızlı bir şekilde oluşabilir ve hasar meydana geldikten sonraki birkaç hafta içinde semptomlar ortaya çıkmaya başlayabilir." Uzmanlar, tutulmaya bakarken normal güneş gözlüğü takılmaması gerektiğini ve ISO 12312-2 uluslararası standardını karşılayan özel güneş gözlüklerinin kullanılması gerektiğini vurguluyor.