Ari Bölgeyi deldi 21 bin 366 TL ceza yedi

Kırklareli’nin Merkez’e bağlı Koruköy Köyü’nde kulak küpesi olmayan, ırk, yaş ve cinsiyet bilgileri TÜRKVET kayıt sistemi ile uyuşmayan Trakya Bölgesi dışından geldiği belirlenen 88 adet küçükbaş hayvan tespit edildi. Hayvanların nereden geldiği sahibi tarafından ispat edilemediği için masrafı sahibi tarafından karşılanmak üzere 88 küçükbaş hayvan kesime gönderildi. Hayvan sahibine ayrıca 21 bin 366 TL ceza uygulandı. 

Kırklareli İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Merkez İlçeye bağlı Koruköy Köyünde kulak küpesi olmayan, ırk, yaş ve cinsiyet bilgileri TÜRKVET kayıt sistemi ile uyuşmayan Trakya Bölgesi dışından gelmiş 88 adet küçükbaş hayvan tespit edildi. Hayvanların nereden geldiği hayvan sahibi tarafından ispat edilemediği için “Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi (2020/06) ve Koyun ve Keçilerin Vebası Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi’nin (2021 /04); “Korunmuş bölgeye Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında belgesiz getirilen hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en kısa sürede uygun bir kesimhanede kestirilecek olup tazminat ödenmeyecektir” Maddelerine göre hayvanlar en yakın kesimhanede kestirildi. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. Maddesi gereği hayvan sahibine toplam 21.366 TL idari para cezası uygulandı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere Trakya Bölgemiz 2010 yılından beri şap hastalığından aşılı ari, 2020 yılında Koyun Keçi Vebası (PPR) Hastalığından korunmuş bölge ve 2022 yılı itibariyle de Koyun Keçi Çiçeği Hastalığından ari bölge ilan edilmiş olup Anadolu’dan Trakya’ya canlı hayvan girişleri yasaklanmıştır. Bu hassas durum için tüm yetiştiricilerimizi duyarlı olmaya davet ediyor ve bu kapsamda sahadaki kontrollerimizin devam edeceğini belirtmek istiyorum” dedi. (E.Yıldırım)