Cerit; "Ani sıcaklık değişimleri sağlık sorunlarına yol açabilir"

Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yazın erken geleceğinin habercisi olarak gösteriliyor. Doktorlar, kış aylarından yaz aylarına geçerken sıkıntı yaşamamak adına önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, hava sıcaklıklarının ansızın artması, kışın daha monoton geçen bir dönemden, yazın daha hareketli bir döneme geçerken bazı sağlık sıkıntılarına yol açabileceğini söyledi.

Tüm Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yazın erken geleceğinin sinyalini veriyor. Doktorlar vatandaşların bu süreçte bazı önlemler alması gerektiğini, insan vücudunun ani değişimlere karşı reaksiyon gösterebileceğini ifade ediyor. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Kırklareli'nde yaşayan vatandaşların, ayın bu döneminde daha dikkatli olmaları gerektiğini, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesinin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Cerit; "Doğanın uyanması gibi insan vücudu da bahar ayları ile birlikte uyanır. Isı artışlarına alışması için dışarı çıkılmalı. Hafif yürüyüşler ile havaya adapte olunmalı ve ayrıca sağlık açısından da spor yapılmış olunur. 15 dakikalık periyotlarla hafif yürüyüşler yapılmalı. Hafif yemekler tüketilmeli ve uyanan vücudu susuz bırakmamalı. Bahar aylarının gelmesi ile vücudumuzdaki tembelliği de atmamız gerekiyor" dedi.
İl Sağlık Müdürü Cerit; "Halsizlik nedenlerinin başında meteorolojik etkiler gelir. Mevsim geçişleri öncelikle hormonal sistemimizi etkiler. Vücudun yeni çevresel değişikliklere alışması ve hormonal sistemin yeniden dengeye girmesi zaman alır. Bu durum çevreye uyum sağlamamızı zorlaştırarak dış etkenlerden daha çabuk etkilenmemize neden olur. Kış aylarında çoğunlukla daha hareketsiz bir yaşam sürüldüğünden ve alınan kilolardan dolayı ilkbaharla gelen hareketli yaşama uyum zorlukları olabilir. Buna alışabilmek adına kısa periyotlarla yürüyüşler yapılabilir" şeklinde ifade etti.
"Öncelikle beslenmedeki sebze ve meyve miktarı arttırılmalı, yağ miktarı düşürülmelidir. Bir öğünde çok miktarda yemek yerine, ara öğünlerin olduğu düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Katkı maddelerini fazla miktarda içeren, yoğun kalorili, tuz ve yağdan zengin, pasta, kek, cips, tuzlu kuruyemiş vb. gıdalardan uzak durulmalıdır. Yüksek oranda glikoz içeren tatlı yiyecek ve içecekler daha az tüketilmelidir. Yeterli sıvı tüketimi de önemlidir. Günlük sıvı tüketimi ortalama 2-2.5 litre olmalıdır. Çoğunlukla da su tercih edilmelidir"
Özellikle içinde bulunduğumuz aylarda gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının çok fazla olduğuna dikkat çeken Cerit; "Gündüz güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte vatandaşların dışarı çıkarken güneşe aldanmaması ve geceyide dışarıda geçireceklerse mutlaka önlem almaları gerekir.
Vücudun gün içinde ani sıcaklık değişimlerine karşı direnci düşebilir, buda beklenmedin sağlık sorunlarına yol açar. Özellikle ilkbahara geçiş sürecinde bu durumda daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.