Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, ileri safhalara kadar belirti göstermemesi sebebiyle teşhisi en zor olan kanser türlerinden Kalın Bağırsak Kanseri'nden korunmak için, özellikle 50-70 yaş arası bireyleri tarama yaptırmak için KETEM veya Aile Hekimine başvurmalarının önemine dikkat çekti.

“Kalın Bağırsak Kanserinden Korunmak Sizin Elinizde” sloganı ile vatandaşları bilgilendiren İl Sağlık Müdürlüğü, kalın bağırsak kanserinin, genelde büyüyene kadar belirti vermediğini fakat tarama programları ile erken teşhis ve tedavinin mümkün olacağını vurguladı.

1-31 Mart Kalın Bağırsak Farkındalık Ayı kapsamında Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, en önemli riskin taramayı ertelemek olduğunu vurguladı. Bu kanser türünün çok yavaş ilerlediği için taramalarla önceden saptanabileceği ifade edildi.

Siz de risk altında olabilirsiniz!

Ailede kimsede bu kanser türünün olmaması sizde de olmayacağı anlamına gelmediği belirtildi. Bu hastalığın sadece erkeklerde görüldüğü önyargısının doğru olmadığı ifade edildi.

Belirtiler neler, nasıl korunmalı?

İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı paylaşımda, bağırsak kanserinin belirtilerini, isal veya kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, büyük abdestte kan görülmesi, büyük abdesti yapamama ve gaz çıkaramama, hızlı kilo kaybı ve yorgunluk hissi olarak paylaştı.

Bu kanser türüne yakalanmamak için; sigara ve içkiden uzak durulması gerektiği, sebze ve meyve tüketip yağlı, yanmış ürünlerden uzak durmak, fiziksel olarak aktif olmak ve kilo almamak gerektiği belirtildi.

Düzenli tarama yapın, testlerinizi aksatmayın

50-70 yaş arası kişilerin iki yılda bir dışkıda kan tetkiki yaptırması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü, 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılması gerektiğini bildirdi.