Kırklareli'nde domates üretiminin yapılacağı 54 bin m2 tesis sıcak su kaynağı ile ısıtılacak

Asilbeyli Köyünde yeraltı sıcak su kaynağı ile ısıtılacak 54 bin metrekare serada domates üretiminin yapılacağı tesisi ziyaret eden Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “İlimizin bitkisel üretimini üst seviyelere çıkaracak bu tesis te bölgemiz için ARGE çalışmalarının yapılacağı bir bölümde üretime geçti. Jeotermal kaynaklarımızın tamamının üretime dönmesi halinde ilimiz seracılık anlamında çok önemli bir merkez olacaktır” dedi. Aksoy ayrıca “Mera Islah ve Amenajmanı Projeleri” kapsamında Ahmetçe’de gübreleme çalışmalarına katıldı.

Kırklareli Merkez’e bağlı Asilbeyli Köyünde kurulan sera alanını incelemek üzere İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ile Otağ Jeotermal Tarımcılık A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Kerkez, sera kurulan alana ziyarette bulundular.
İl Müdürü Mehmet Aksoy sera alanı incelemelerinde; “Kırklareli İlimizin sera alanları 270 dekara ulaştı. Yeni yapılan jeotermal yatırımlar ile bu alanda daha fazla yatırım yapılacaktır. Yapılan bu 54 bin m2 tesiste domates üretimi yapılacak olup, domates fidelerinin dikim işlemi bitti. İlimizin bitkisel üretimini üst seviyelere çıkaracak bu tesiste bölgemiz için ARGE çalışmalarının yapılacağı bir bölümde üretime geçti. Jeotermal kaynaklarımızın tamamının üretime dönmesi halinde ilimiz seracılık anlamında çok önemli bir merkez olacaktır” dedi.
Bölgede tamamen yerli ve milli makinelerle yeni sıcak su sondaj çalışmaları yapıldığını kaydeden Aksoy, “Devletimiz bu konuda desteklemelerini devam ettirmektedir. Bu desteklemeler sonucunda yeni yatırımların ve projelerin hayata geçmesi kolaylaşmaktadır” diye konuştu.
Meralarda Gübreleme
Çalışmaları Yapıldı
Mera Islahı ve Amenajman Projeleri kapsamında 2023 yılında Kırklareli Merkez İlçeye bağlı Ahmetçe Köyünün mera alanlarında gübreleme uygulaması yapıldı.
Proje kapsamında Ahmetçe Köyü mera alanlarına 15 bin kg 20.20.0 kompoze gübresi uygulamaları İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Hüseyin Yılmaz, üreticiler, köy muhtarı ve teknik personellerin katılımları ile gerçekleştirildi.
Bu proje kapsamında yapılan uygulama ile birlikte üreticilere ve muhtarlara, Tarım ve Orman Bakanlığının ilimizdeki mera alanlarına yaptığı katkılar anlatıldı. Ayrıca otlatma mevsimine uyulmasının ve aşırı otlatmadan kaçınılması konularında hatırlatma yapıldı. Bu gibi projelere katılımın ve birlik sağlanmasının öneminden bahsedildi. (H.Murat Taner)