SAT-2 Serotipi Şap Hastalığına Karşı Aşılama Uygulaması Başladı

Mehmet Aksoy, Kırklareli’nde henüz rastlanmayan SAT-2 serotipi şap hastalığına karşı aşılama uygulamasının başladığını duyurdu. Aksoy, aşılamanın yanında hayvan hareketlerinin durdurulduğunu belirterek üreticilerin işletmelerde dezenfeksiyona dikkat etmelerini, komşu ahırlardan alet ekipman alımı yapmamalarını, ayak havuzu kullanımına özen göstermelerini istedi.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy yaptığı açıklamada, “Kırklareli’nde Sat-2 serotipi Şap hastalığının yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.
Bu hastalığın ilimizde görülmemesi adına acil aşılama planı mesai mefhumu gözetmeksizin teknik personelimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu hastalıktan etkilenmemek için üreticilerimizin hayvanlarının aşılanması önem arz etmektedir.
İl Müdürlüğümüz teknik personeli yanında üreticilerimize de büyük bir görev düşüyor. Bu görevlerin en önemlisi dezenfektandır. Bu hassas dönemde hayvanlarınızla mümkün olduğunca kendiniz ilgilenin veya işletmenizle ilgilenen kişilerin dezenfeksiyonunun düzenli bir şekilde yapıldığından emin olun. Komşu ahırlardan alınan ya da ortak kullanılan alet ve ekipman paylaşımını durdurun ki hastalıkla ilgili en önemli görevi tamamlamış olursunuz. İşletmenize giriş ve çıkışlarda mutlaka ayak havuzunu kullanın kullandırın. İşletmenize giriş ve çıkış yapan araçların dezenfeksiyonuna dikkat edin. Bunları düzenli bir şekilde takip ettiğinizde Kırklareli ilimizde ve Trakya bölgemizde şap hastalığına rastlanmayacak kısıtlama şartları en kısa sürede normale dönecektir” dedi. (N.Şensöz)