Diğer yandan ise belediye meclisine yetki karmaşası gölgesi de düştü. Bilindiği üzere Nisan ayında yapılan belediye meclisinde ‘Meclis Birinci Başkanvekilliğine’ İYİ Partili Meclis üyesi Orhan Özabacı seçilmişti. Ediz Martin’in yurt dışına çıkarken başkan vekili olarak bıraktığı CHP’li meclis üyesi Hidayet Kahveci’nin belediye meclisini de yönetmeye salahiyeti olduğu iddia edildi. Bunun için de Belediye Kanunun 40’ncı maddesi dayanak gösterildi. İlgili maddede yapılan tanıma göre,
“Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir. Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir” ibareleri yer alıyor.
Ancak ilgili kanun maddeleri ve yönetmelikler ‘Başkanın makamdan ayrılırken bıraktığı başkan vekili’ ve ‘meclis başkan vekili’ tanımlarını sarih bir şekilde ayırarak tanımladığı görülüyor.Belediye Kanunun 19. Maddesinde bu durum: Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilânını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır. Meclis bu toplantıda, üyeleri arasından, gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçer. İlk iki yıldan sonra seçilecek başkanlık divanı yapılacak ilk mahallî idareler seçimlerine kadar görev yapar. Başkanlık divanı seçimi üç gün içinde tamamlanır. Meclise belediye başkanı, katılamaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da katılamaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder. Ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısı meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılır. Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir. Meclis başkanı, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür” şeklinde açıklanıyor ve en kritik ayrıntı olarak ise belediye meclisi çalışmasına ilişkin esas ve usullerin “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği vurgulanıyor.
YÖNETMELİK BU KONUDA ÇOK NET!
O Halde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili yayınladığı ‘Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’ne göz atalım. İlgili yönetmeliğin 9'ncu Maddesinde tartışmaya yer bırakılmayacak şekilde Belediye Başkanının olmadığı durumlarda kimin Meclisi Yöneteceği şu ibarelerle açıklanıyor, “Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder. Belediye başkanı toplantının herhangi bir safhasında da yerini meclis başkan vekiline bırakarak toplantıdan ayrılabilir. Ancak, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar. Meclis birinci ve ikinci başkan vekilinin de bulunmaması durumunda, varsa katip üyeler, yoksa en genç iki meclis üyesi tarafından imzalanmış tutanakla durum tespit edilerek toplantı yapılmaksızın meclis kapatılır. Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir”.
Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı ‘Belediye Meclisi, Toplantı Ve Çalışmasına İlişkin Rehber’de de Belediye Meclisinin Çalışma usulüne yönelik şu tanımlama yapılıyor “
1.6 Meclis Başkan ve Başkan Vekilliği Çalışma Usulü 5393 sayılı Kanun’un 19’uncu maddesine göre; meclise belediye başkanı, belediye başkanının katılmaması durumunda meclis “birinci başkan vekili”, onun da katılmaması halinde “meclis ikinci başkan vekili” meclis toplantısına başkanlık eder. Belediye meclis toplantısında belediye başkanı, meclis 1. ve 2. başkan vekilinden hiçbirisinin katılmaması durumunda, meclis toplantısı yapılamaz ve durum bir tutanağa bağlanarak toplantı sonlandırılır”
Esas, Usul ve Yönetmelikler bu denli açıkken Toplantıya katılan tek belediye meclisi üyesi Hidayet Kahveci’nin salt çoğunluğun sağlanamadığına dair tutanağı ‘salt belediye meclis üyesi’ sıfatıyla tutması gerekiyor. Ancak Belediye Yazı İşleri Biriminin ilgili tutanaklara Kahveci’yi ‘belediye başkan vekili’ sıfatıyla konumlandırdığı görüldü. Belediye Meclisi toplanamasa da burada açık bir şekilde ‘usul’ hatası yapıldığı ortaya çıkıyor. Kanuna göre 9 Ağustos Cuma günü yeniden toplanması için çağrı yapılacak mecliste Ediz Martin’in yine katılmaması halinde bu usul hatasında ısrar edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor… Furkan Onur Öztaş